Cégvilág

Hektáronkénti alaptámogatás

Hektárra vetített alaptámogatást kapnának a mezőgazdasági termelők 2014–20 között a közös agrárpolitika (KAP) első pillérének közvetlen kifizetési rendszerében – derül ki az Európai Bizottság (EB) közelmúltban közzétett rendelettervezetéből.

A gazdálkodók 2014. május 15-ig jelentkezhetnének be az új szisztémába, amely az eddigi összevont támogatási rendszert (SPS) és az egységes területalapú támogatásokat (SAPS) váltaná fel. Így az „új bázis” 2014 lenne, de továbbra is jogosulttá válna minden olyan termelő, aki 2011-ben SPS- vagy SAPS-támogatásokat kapott, illetve kizárólag zöldséget, gyümölcsöt vagy szőlőt termesztett. A szabályozás azonban lehetővé tenné, hogy az eddigieken felül további területeket lehessen bevonni az alaptámogatási rendszerbe.

A KAP első pillérében összesen 317,2 milliárd forintot lehetne felhasználni 2014–20 között. A bizottsági javaslat a költségvetési források névértékét a 2013-as szinten tartaná. A legtöbb közvetlen kifizetést – öt-hét milliárd eurós éves összeggel – továbbra is Franciaország és Németország kapná, míg Magyarország évi 1,294–1,298 milliárd eurós öszszeget vehetne igénybe. E keret azonban – ellentétben a bizottsági megállapítással – évi 15-20 millióval mégis csökkenne, mert Magyarország 2013-ban 1,318 milliárd eurót használhat fel.

A SAPS-t és az SPS-t felváltó alaptámogatási rendszerben az addig szerzett támogatási jogosítványok 2013. december 31-én lejárnának. A gazdálkodók az új szabályozásban akkor kaphatnának támogatási jogosultságot, ha az iránt 2014. május 15-ig kérelmet nyújtanak be. Az új jogosultságok értékét úgy állapítanák meg, hogy a nemzeti támogatási maximumot elosztanák a hektáralapú támogatási jogosultságok számával.

Így olyan vagyonértékű jog keletkezne, amelyet hektárra vetítenének, és a gazdálkodók hektáralapon vehetnék igénybe a támogatásokat is. Bár az új jogosultságok és öszszegek megállapításakor a gazdaságok támogatottsági különbségeit még figyelembe lehetne venni, az alaptámogatást tagállami, illetve régiós szinten legkésőbb 2019. január 1-jéig azonos szintre kellene hozni.

A termelői alaptámogatási keretet ugyanakkor jelentősen, akár 65-70 százalékkal is zsugorítaná, hogy a bizottság átcsoportosításokat írna elő, illetve tenne lehetővé. Így a tagállamoknak 30 százalékot kötelezően el kellene különíteniük az egyes pilléren belül annak kompenzálására, hogy háromhektáros terület felett legalább háromfajta növényt kellene termelni, az állandó gyepeket nem lehetne felszámolni, és az alaptámogatásra jogosult földek minimum 7 százalékát ökológiai célra kellene hasznosítani.

támogatás KAP SPS SAPS termelő alaptámogatás
Kapcsolódó cikkek