Cégvilág

Így derül ki, melyik a Legjobb Munkahely

„Tíz év után megújult a felmérés, ez leginkább módszertani frissítést jelent az Aon Hewitt részéről. Az elkötelezettség mellett új indexeket is figyelembe vettünk a cégek felmérésekor, értékelésekor és rangsorolásakor” – fejtette ki Balázs György, az Aon Hewitt magyarországi ügyvezetője.

A frissítésnél figyelembe vették, hogy nemzetközi kutatásaik alapján a kiemelkedő elkötelezettségű és átlagos eredményű cégeket az elkötelezettségen túl megkülönbözteti, hogy előbbieknél jobban tisztelik és elfogadják a vezetést, jobban differenciálják és elismerik a jó teljesítményt, valamint erős a hírnevük és a tehetségvonzó képességük. Így ezen területek vizsgálatát külön kérdéscsoportok járják körül. Figyelembe véve a minket pár éve körülvevő gazdasági környezetet, fontosnak tartották beépíteni a fenntarthatóság témáját is, hogy a cégek mennyire hosszú távú sikert építenek, s mindeközben mennyire veszik figyelembe a humántőkét. Így alakult ki az öt index, amely a mérésünk alapját képezi: elkötelezettség, hiteles vezetés, teljesítményközpontúság, vonzó munkáltatói arculat, fenntarthatóság.

A teljes felmérés három kérdőívből áll: dolgozói elkötelezettség, felső vezetői audit, HR-audit. A sorrend kialakításakor azokat a vállalatokat tudják figyelembe venni, amelyek mindhárom kérdőívet kitöltötték. A munkatársi az Aon Hewitt által kidolgozott nemzetközi kérdőív Magyarországra adaptált változata, s a dolgozók – a szervezet tagjai a felső vezetésen kívül – reprezentatív mintája tölti ki. Véleményüket egy hatfokú skálán mérik, ahol a munkatársak az „egyáltalán nem értek egyet” és a „teljesen egyetértek” végpontok között jelölik elégedettségüket a vizsgált témakörökben. A kérdőív főbb témái: általános elégedettség, elkötelezettség, munkáltatói hírnév, vonzás és arculat, a vállalati célok összhangja, vezetői felkészültség a szervezet minden szintjén, teljesítményösztönzés.

A felső vezetői kérdőív a cég vezetői csapatának a vállalat munkaadói minőségéről, humánstratégiájáról kialakult véleményét vizsgálja, kitérve a munkatársi kérdőív témáira és kitüntetett figyelmet szentelve az alábbi területeknek: felső vezetői elkötelezettség, vállalati stratégia és üzleti prioritások, humánprioritások, felső vezetői együttműködés. A HR-audit kérdőívet egy rövid kérdőív és interjú keretében egyeztetik a humánerőforrás-vezetővel vagy -szakértőkkel. Célja a fenntartható emberi erőforrások biztosítását s a sikeres üzleti működést támogató humánrendszerek és gyakorlatok feltárása a résztvevőknél.

Hewitt felmérés módszertan legjobb munkahely aon
Kapcsolódó cikkek