Cégvilág

Ilyen lesz a Malév új központja

Aláírták a Strabag Építő Zrt. és a Budapest Airport (BA) vezetői a Malévnek átépítendő irodaházakkal kapcsolatos legnagyobb szerződést – tájékoztatta lapunkat René Droese, a BA ingatlangazdálkodási igazgatója.

A már korábban a Malév által használt, de később megüresedő épületek bontása és átalakítása tart. Több millió eurónyi beruházásról van szó. A befektető a BA, amely a jövőben is az épület tulajdonosa marad, a Malév ötéves bérleti szerződést kötött nagyjából tízezer négyzetméternyi irodaterületre. A két társaság vezetői még áprilisban írtak alá megállapodást, miután igazgatóságaik jóváhagyták a projekt megvalósítását.

A Malév vezetése akkor úgy nyilatkozott, hogy az új létesítmény lehetővé teszi számukra a sokkal hatékonyabb és egyszerűbb működést. Azzal, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es és 2-es terminálja között lévő háromemeletes épületekbe költözik vissza a társaság vezetése és központja, évi közel egymillió eurót, vagyis több százmillió forintot takaríthatnak meg. A tervek szerint a légitársaság mintegy hatszáz alkalmazottját 2012 nyarán három felújított irodaépület várja. Ezekből addigra csak az eredeti vasbeton szerkezet és a födém marad a helyén. A felújítás során az épületeket a nemzetközi környezetvédelmi BREEAM szabvány szerint újítják fel.

A Budapest Airport nemrég több fejlesztést is bejelentett a Világgazdaságnak nyilatkozva. Három év múlva épülhet meg a közvetlen reptéri kapcsolattal rendelkező 3-4 csillagos, több mint 200 szobás, jelentős konferencia- és tárgyalótermi kapacitással rendelkező szálloda a 2B terminállal szemben. A szállodaépítés csupán az egyik eleme annak a mintegy 300 millió eurós (82,5 milliárd forintos) fejlesztésnek, amely a következő 10-15 évben valósulhat meg a reptér területén. A beruházások által a jelenlegi 12 ezer munkahely mellett 10 ezer új jöhetne létre a légikikötőben és a hozzá kapcsolódó létesítményekben.

A fejlesztési koncepció egyik nagyszabású része a Cargo City légiáru-kicserélő központ. Tervezése és engedélyeztetése már tart, a jövő év elején pedig megkezdődhet a fejlesztés első fázisának építése. Ennek során a reptér területén szétszórtan elhelyezkedő, lerobbant kargólétesítmények helyett egy új területen központosított bázist hoznak létre. A várhatóan 2012-re felépülő 11 ezer négyzetméteres raktár, valamint a hozzá kapcsolódó 4000 négyzetméternyi irodatér 80 százalékának hasznosítására már leszerződött a Budapest Airport két jelentős földi kiszolgáló céggel, a Celebi Ground Handlinggel és a Malév Ground Handlinggel. A Cargo City beruházás első lépcsőjének költségvetése 14 millió euró, ezt a BA finanszírozza banki hitelből.

BA Malév bázis cargo ingatlan
Kapcsolódó cikkek