Cégvilág

Óriási változás jön az irodák világában

A Colliers International legutóbbi kutatásából kiderül, hogy a munkaképes lakosság számának csökkenése miatt Európa az elkövetkező évtizedek során csökkenő keresletet tapasztal majd az irodapiacon.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy Európa munkaképes lakossága fogy, ez pedig a kereskedelmi ingatlanok iránti kereslet (iroda és ipari) 10 százalékos csökkenését jelző forgatókönyvet vetíti előre a kontinensen az elkövetkező 20 évben. Ezt egy további 10 százalékos csökkenés követi majd a 2050-es éveket követő húsz évben.
   
„Magyarországon elsősorban a nemzetközi cégeknél és a szolgáltató központoknál (Shared Service Center) képviselteti magát jelentős létszámban az Y Generáció. Az irodahelyiségek kialakítását az Y Generáció munkakultúrájához kell igazítani. A fejlesztőknek már tervezési fázisban számolniuk kell ezen generáció igényeinek kielégítésével, a meglévő irodaterületeknél is egyre inkább érdemes figyelembe venni felújítás során az Y Generáció szempontjait.” – mondta Mazsaroff a Colliers International Hungary bérlőképviseleti vezetője.  

Ma, a baby-boom generáció (vagyis az 1960-70-es években született generáció) uralja a munkaerőpiacot, mely a munkaképes népesség körülbelül 45 százalékát jelenti. Az irodai környezet tervezésekor legfőképp e generáció igényeit vették figyelembe, így ebből kifolyólag a cellás irodaterületek nagyobb arányban vannak jelen az egyterű irodákkal szemben. 2020-ra a baby-boom generáció hatása majdnem eltűnik - hiszen addigra feleződik a létszáma - valamint 2030-ra ugyanez a generáció gyakorlatilag fellelhetetlen lesz a munkerőpiacon. Így az Y és Z-generációk vehetik át a terepet nagyobb döntési súllyal a munkahely környezetének kialakításában és megtervezésében.
 
„Az elkövetkező 20 évben nagy változásnak nézünk elébe az uralkodó stílus, motiváció és módszereket illetően a munkavégzés valamint a munkába járás terén a modern munkaerőpiacon.” – mondta Guy Douetil, a Colliers International EMEA Corporate Solutions ügyvezető igazgatója. „A változó stílushoz és igényekhez rugalmasan alkalmazkodó irodaterülettel való rendelkezés és ezek kialakítása egyre fontosabb szemponttá válik majd a fejlesztők és tulajdonosok körében.”

„Úgy véljük, hogy a kihelyezett munkaerő Kelet-Európában több mint félmillióval növekedhet 2020-ig” – jegyezte meg Damian Harrington, az ingatlan-tanácsadó cég regionális kutatási igazgatója. „Ez öt és fél – hatmillió négyzetméter irodaterületnek felel meg, mely elégséges lenne együttesen a varsói és prágai modern irodaállomány feltöltéséhez.”

Y generáció irodapiac baby boom ingatlan iroda colliers
Kapcsolódó cikkek