Cégvilág

Szemre vetített televízióként működő kontaktlencse - fotó

A University of Washington csapata sikeresen kereste az első távolról vezérelhető, kijelzőként is működő kontaktlencsét kísérleti nyulakon.

Egy speciális kontaktlencse és egy rádióadó – ezek a fő kellékei az áttörésnek számító kísérletnek, amelynek során a tudósok olyan kijelzőket tesztelnek, amelyeket közvetlenül a páciens szemére helyeznek. A negyven perces kísérlet során az altatásban lévő nyulak szemére helyezték a speciális kontaktlencséket, majd megfigyelték, milyen hatásfokkal jelenítik meg a mindössze egyetlen képpontot, amelyet feléjük sugároznak.

Kézbe fogva a lencsék akár méteres távolságból is érzékelték a jelet, igaz, a szembe helyezve a jeladónak 2 centiméteres közelségben kellett lennie a lencsétől, mivel a test folyadékai csökkentik a vezetéknélküli hálózat hatékonyságát. Az egyszerű teszt sikeresnek bizonyult és a vizsgálatok szerint a nyulak semmilyen károsodást nem szenvedtek el a lencsék viselése során.

A fejlesztés még kezdeti szakaszban van, vagyis még eltart egy ideig, amíg – a New Scientist megfogalmazása szerint – a Terminátoréhoz hasonló szemeink lehetnek. Az azonban biztos, hogy a lencsébe épített kijelző működhet. Sőt, az egy pixelt kijelző eszköz is hasznos lehet például tréningek során, vagy hallássérültek figyelmeztetésére. A szakértők szerint a módszer hatékony lehet a cukorbetegségben vagy zöldhályogban szenvedő betegek állapotának ellenőrzésére is.

kijelző cukorbetegség kontaktlencse zöldhályog
Kapcsolódó cikkek