Cégvilág

Szex spam áradatra figyelmeztet a Facebook

A Facebook közölte, hogy a kéretlen levelek invázióját nagyrészt megfékezte, de arra kérte felhasználóit, hogy legyenek körültekintőek.

A világ legnagyobb közösségi portálja azt javasolja, felhasználói ne kattintsanak gyanús hivatkozásokra és azokat ne ajánlják senkinek. Emellett – idézi a figyelmeztetést az AP – a Facebook hangsúlyozza, hogy mindenki óvakodjon az olyan üzletektől, amelyek túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. A portál állítása szerint megállította a szexet és erőszakot tartalmazó spamek nagy részét, ami miatt számtalan felhasználó tett jelentést a közelmúltban.

A kéretlen levelek terjesztésében ezúttal a netezők is hibásak, mivel a támadás során az ingyen repülőjegyet vagy hasonló jutalmat ígérő linkekre kattintva a felhasználókat felkérik, hogy másoljanak be egy rosszindulatú Java scriptet a böngészőjük címsorába. Ezután – a böngésző típusától függetlenül – a malware bemásolja a hivatkozást az illető Facebook oldalára, amely később az ismerősök kattintásaival terjed tovább.

A közösségi portálok a spammerek kedvenc célpontjai, mivel a látszólag vagy ténylegesen a barátok által küldött tartalmakban a felhasználók jobban bíznak, mint egy ismeretlen feladótól érkező üzenetben. Ennek ellenére a Facebook azt állítja, hogy a segítségével átadott üzeneteknek csak 4 százaléka kéretlen, míg a Symantec mérései szerint az e-mail fiókok esetében ez az arány mintegy 74 százalék.

 

üzenet szex link Facebook hivatkozás spam
Kapcsolódó cikkek