Cégvilág

Twilight: bealkonyul a biztonságnak

A Twilight (Alkonyat) filmsorozat legújabb része is biztos kasszasikerre számíthat, a lelkes Alkonyat-hívők ugyanis mindenütt lesben állnak, hogy újabb és újabb részleteket tudjanak meg az interneten az első részből.

Erre figyeltek fel a kiberbűnözők is, akik lesben állnak, hogy lecsapjanak a misztikus sorozat rajongóira – figyelmeztet a Norton. Az információbiztonsággal foglalkozó cég egyik legújabb jelentése szerint a filmhez kapcsolódó rákeresések közül sok végződik rosszindulatú találatokkal. Ha valaki rákattint a kívánt eredményekre, gyakran előfordulhat, hogy a linkek „mérgezett” vírusokat, valamint billentyűzetfigyelő programokat tartalmaznak. Ez utóbbiakkal a bűnözők nyomon tudnak követni minden leütést. A kibertámadók – ha kell – fertőzött szoftvereket is telepítenek az okostelefonokra, számítógépekre vagy táblagépekre. Nem beszélve arról, hogy az elővigyázatlan felhasználók bankszámláját is úgy lecsapolják, akár a vámpír az áldozatát.

A leggyakoribb keresések, amelyek vírusos találattal járnak, azok általában képek, előzetesek, klipek, szerepválogatási információk és forgatókönyvrészletek a sorozatból. A Norton szerint a rosszindulatú keresési eredmények száma most kezdi elérni a csúcspontját, a film egyre közelgő megjelenésével pedig még több, filmhez kapcsolódó fenyegetésekre, csalásokra és kéretlen levelekre lehet számítani.
A biztonsági cég szakértői az alábbi tippeket adják a rajongóknak ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat az Alkonyat újabb részével kapcsolatos online fenyegetésektől.

Óvakodjunk a csábító ismeretlenektől, a kiberbűnözők ugyanis kellően ravaszul fogalmaznak, s ezzel arra ösztönözhetik az olvasót, hogy kattintson egy fertőzött linkre. Ne dőljünk be az idegenektől érkező gyanús leveleknek – jobb, ha töröljük ezeket az e-maileket, és figyelmen kívül hagyjuk azokat a keresési eredményeket emberekről vagy oldalakról, amelyekről még sosem hallottunk. Szükség lehet a rosszindulatú linkeket azonosító online biztonsági szoftverre is. Ez ugyanis, ha veszélyes területre tévednénk, időben figyelmeztet, még mielőtt a csapdára kattintanánk.

vírus Norton twilight alkonyat spam
Kapcsolódó cikkek