Cégvilág

Nyugat felől is jöhet a gáz

Az uniós elvárásoknak eleget téve Magyarország és Szlovákia is lehetővé tette a kétirányú gázszállítást szomszédaival, igaz, romániai partnerünk még adós egy fejlesztéssel. A magyar-szlovák vezetéki kapcsolat létrehozása megkapta az MVM tulajdonosának a jóváhagyását.

Mostantól nyugat felől keletre, azaz az eddigivel ellentétes irányban is szállítható földgáz a szlovákiai hálózaton. Ez azt jelenti, hogy északi szomszédunk, amely eddig csak keletről érkező, oroszországi gázhoz fért hozzá, ezentúl Csehországon és Ausztrián keresztül is importálhat a napokban zárult, sokmillió eurós, uniós támogatású beruházásnak köszönhetően. A szlovákiai beruházó és rendszerüzemeltető Eustream a. s. szerint Szlovákiának már nem kell téli ellátási zavartól tartania, mert, ha újból elakadna az Ukrajnán keresztüli beszerzése, akkor más szállítóhoz és eladóhoz is fordulhat.

A szlovákiai gázrendszer nyugat felőli importkapacitása nagyobb a téli napi csúcsigénynél, vagyis Szlovákián keresztül más országok – például Magyarország is – hozzájuthatnak nyugati gázhoz. E lehetőség azért is fontos, mert a 2015-re lefektetendő magyar-szlovák gázvezeték elleni egyik szakmai érv az volt, hogy a szlovákiai hálózatra rácsatlakoztatandó magyar-szlovák csövön is csak orosz gázt vehetünk. (Legalábbis, amíg ki nem épül az észak-déli gázfolyosó.)

További részletek a Világgazdaságban

Ukrajna Eustream Szlovákia gázvezeték MVM
Kapcsolódó cikkek