Cégvilág

Szerver beruházás nélkül

A hazai kis- és mikrovállalkozások, illetve a különböző helyi közintézmények, például önkormányzatok és iskolák nagy része még mindig nem használ professzionális megoldásokat a különböző adataik és dokumentumaik tárolására, archiválására, valamint azok megosztására.

Jellemző, hogy sokuknak nincs közös tárterületük, ahova dolgozhatnak, előfordul, hogy e-mailek csatolmányával, DVD-vel, pendrive-okkal, külső merevlemezzel, fájlmegosztó programokkal oldják meg a közös munkát, a dokumentumok megosztását. A különösen költségérzékeny állami, önkormányzati intézmények, valamint a mikrocégek gyakran csak akkor cserélik le az IT-infrastruktúrájukat, a gépeiket, hogyha azok elromlanak.
A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez nagyon kockázatos hozzáállás, hiszen a napi munkához szükséges adatok folyamatos hozzáférhetősége elengedhetetlen még egy pár főt foglalkoztató vállalkozás működéséhez is, az üzletvitelt szolgáló dokumentumok – például számlák, könyvelés, bérszámfejtés – elvesztése pedig teljesen megbéníthatja, szélsőséges esetben akár tönkre is teheti a céget.

De az adatok „elszállása” természetesen egy önkormányzatnál vagy iskolánál is nagy káoszt okozhat. A biztonsági kockázatokkal sokszor csak akkor szembesülnek az érintettek, amikor elveszítik az adataikat.
Létezik azonban olyan megoldás, amellyel a költségérzékeny szervezetek és cégek lecserélhetik elavult, nem biztonságos adathordozóikat, méghozzá beruházás nélkül. A Magyar Telekom Virtualoso MicroServer szolgáltatásának lényege, hogy havidíjas alapon a saját irodájában bocsát az ügyfél rendelkezésére és üzemel be egy az igényeinek leginkább megfelelő szervert, emellett a szolgáltató gondoskodik a rendszeres adatmentésről is. A biztonságot szolgálja, hogy a MicroServer két darab merevlemezt tartalmaz, az adatokat pedig minden esetben tükrözve mentik, így ha valamelyik merevlemez meghibásodna, az adatok a másik winchesterről visszaállíthatók.

Emellett a kritikus céges adatokat egy bizonyos mérethatárig naponta elmentik a Telekom kiemelkedően biztos szervertermében is. Szintén növelheti a mikrocégek biztonságérzetét, hogy mivel a HP szerverdoboz is a telephelyükre kerül, az adatok fizikailag is a saját irodában maradnak. A MicroServer emellett „zöld” is, hiszen alacsony áramfogyasztása révén egyértelműen környezetbarát megoldás. A szolgáltatás már havi 3700 forinttól elérhető. A beruházás nélküli szerverszolgáltatásról a Világgazdaság KKV roadshowjának budapesti előadásán is hallhatnak előadást az érdeklődők.

üzletvitel szerver e-mail IT infrastruktúra fejlesztés
Kapcsolódó cikkek