Cégvilág

Új lehetőség a hazai termelők előtt

A Dombegyházi Agrár Zrt. leányvállalata, a Dombegy Agro Srl. hat éve bérel Romániában földet. „A csatlakozással megnyílt üzleti lehetőség több szempontból is fontos nekünk – emelte ki Isztin Ferenc, a részvénytársaság vezérigazgatója.

– Egyrészt az állataink takarmányának egy részét kint termeljük meg, másrészt a gépkapacitásunkat is jobban ki tudjuk használni. Rendkívül fontos, hogy így a dolgozóinkat  is megtarthatjuk. S nem utolsósorban kihívást is jelent, hisz mi voltunk az elsők egyike, akik Romániában béreltek földet.”Isztin Ferenc beszámolt arról is: a bérlés feltételei nagyjából megegyeznek a hazaiakkal. Egy hektár éves díja tíz mázsa kukorica vagy az annak megfelelő pénzösszeg.

„A bérleti szerződéseink öt esztendőre szólnak. Kukoricát, búzát, tritikálét, napraforgót termesztünk” – beszélt a vezérigazgató a gazdálkodásukról. A nehézségeket is megemlítette. „Jelenleg mintegy harminc kilométert kell a gépeinknek a bérelt földekig menniük. Ha a schengeni határ elköltözne, akkor lényegesen közelebb kerülnénk a megművelendő területekhez” – mondta.

Isztin Ferenc arról is beszélt, hogy hat évvel ezelőtt „újra kellett tanulniuk járni”. Meg kellett küzdeniük a nyelvi nehézségekkel, új szabályokkal ismerkedtek. Példaként említette, hogy míg az itthoni nitrátrendeletet jól ismerik, addig ott némiképp más szabályok vonatkoznak az adott területre. A Dombegy Agro Srl.-t azért hozták létre, mert Romániában, a tulajdonviszonytól függetlenül, csak romániai székhelyű cég bérelhet földet.

Céget alapítottak

A részvénytársaságnak Dombegyházon évi harmincezer hízó kibocsátású állattartó telephelye van. A takarmányt maguk termelik meg. Magyarországon azonban kevés a bérelhető földterület, ráadásul a birtokszerkezet is igen elaprózódott. Nehéz akár 100 hektár összefüggő területhez is hozzájutni, ezért vágott bele a cég a romániai földbérlésbe. A részvénytársaság leányvállalata 1200 hektár földet bérel Romániában, amióta a szomszéd is uniós tagország lett.


haszonbérlet kukorica dombegy földbérlet búza
Kapcsolódó cikkek