Cégvilág

A Gazprom lenyomná a német energiacégeket

Az RWE német energiakonszernnel folytatott tárgyalásainak kudarca után a Gazprom konkurenciát akar csinálni a német energiaszolgáltató cégeknek - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

"Szeretnénk nem csak gázt szállítani, hanem beszállni az áramtermelésbe is" - jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom főnöke a Süddeutsche Zeitung című müncheni lapnak nyilatkozva. Az orosz vállalat továbbra is kész erőművekbe befektetni. A Gazpromnak eddig nem sikerült az a dobása, hogy maga is megvesse a lábát a német piacon ajánlattevőként. Decemberben ugyanis meghiúsultak az RWE energiaszolgáltatóval folytatott kooperációs tárgyalásai újabb erőművek építéséről.

A becsvágyó terv erőművek építését irányozta elő Németországban, Nagy-Britanniában és Hollandiában. A Gazprom azonban nem akarja tovább a szerepét gázszállítóra korlátozni, hanem olyan lehetőségeket kutat, amelyek nyomán további lépéseket lehet helyet biztosítani magának az értékteremtés láncolatában, akár saját erőművek révén Nyugat-Európában, kiváltképpen Németországban. Miller "igen likvid" piacként jellemezte Németországot.

A projektekhez állami segítségre a Gazpromnak nincs szüksége, elutasította a német ipar által gyakran követelt szubvenciókat újabb erőművek építéséhez. A Gazpromnak tavaly november óta hozzáférése van a német végső felhasználói piachoz egy londoni leányvállalaton keresztül, amely átveszi az Envacom Service hesseni áram- és távközlési ajánlattevőt.

Miller ismételten visszautasította az Európai Bizottságnak azt a követelését, hogy a csővezeték üzemeltetését válasszák le a gáztermelésről, és perrel fenyegette meg Brüsszelt. "Minden akció reakciót szül" - jelentette be a 2001 óta hivatalban lévő orosz menedzser. Az FT D emlékeztet arra, hogy nemrégen átvizsgálták a Gazprom több európai irodáját. Ennek oka az volt, hogy az EU versenyhatóságai számos földgázvállalatot azzal gyanúsítottak, hogy felosztották a piacot és akadályozták a versenytársakat.

áram gáztermelés Miller energiakonszern Gazprom
Kapcsolódó cikkek