Cégvilág

500 milliárd dollár - Újabb határt tört át az Apple

A szerdai tőzsdei kereskedés indulása után nem sokkal az amerikai konszern kevesek által elért határon lépett át azzal, hogy tőzsdei értéke elérte az 500 milliárd dollárt.

Az Apple eddig is a világ legértékesebb cége volt, de a második helyezett Exxon Mobil egyre jobban lemaradt mögötte az elmúlt időszakban, ma pedig áttörte az 500 milliárd dolláros álomhatárt a cég. Az időzítés nem véletlen: a kaliforniai óriáscég jövő szerdára összehívta a sajtó képviselőit egy eseményre, ami az AP szerint nem lehet más, mint az iPad 3 bemutatója.

A jelenlegi listán második Exxon egyébként szintén járt már 500 milliárd dollár felett, méghozzá 2007-ben, igaz, csak rövid időre. A Microsoft 1999-ben és 2000-be ugrotta át a határt, most viszont már csak 267 milliárd dollárt ér. A Cisco, az Intel és a GE szintén járt már ezen a szinten 2000-ben.

A látványos piaci kapitalizáció ellenére az Apple értékelése a pénzügyi eredményeihez képest nem túl nagy: a múlt évi profitjának mindössze tizenötszörösét éri, míg a Google esetében ez az arány huszonegyszeres, az S&P 500 vállalatai pedig átlaga tizennégyszeres szorzót érnek el. Igaz viszont, hogy kevés vállalat növeli olyan ütemben a profitját, mint az Apple. Egy év alatt 118 százalékos növekedéssel 13,06 milliárd dollárra ugrott fel az Apple az utolsó negyedévben.

 

profit Apple piaci érték
Kapcsolódó cikkek