Cégvilág

Dohányügy: az EU még kérdez

Egyelőre nem tudja megjósolni Brüsszel, mennyi ideig vizsgálja majd a kiküldött „trafiktörvény” tervezetét, mert nem kapott teljes körű tájékoztatást Magyarországtól – ezt közölte a Világgazdaság érdeklődésére az Európai Bizottság.

A szervezetet az után kereste meg lapunk, hogy múlt hétfőn Rogán Antal azt nyilatkozta: a kormányzat a Külügyminisztérium javaslatára elküldte az uniónak a törvénytervezetet, hogy megvizsgálhassa, nem ütközik-e versenyjogi szabályozásba. A válasz szerint „további információkat várnak a magyar hatóságoktól”. Lázár János Fidesz-frakcióvezető, a tervezet beterjesztője hétfőn azt mondta, májusra érkezhet meg a válasz, és nem említette, hogy az unió további tájékoztatást kérne.

A törvény körüli huzavonának nem ez első érdekes fejleménye: a decemberben beterjesztett törvényt múlt hétfőn váratlanul vették le a parlamenti napirendről, aznap érvelt Rogán Antal az uniós megfelelési kényszerrel. Ezután Lázár János módosító indítványt nyújtott be, melyben a többlépcsős bevezetést kivenné a törvényből, és többször is európai szabályokra s gyakorlatra hivatkozik. Majd jött a politikus említett, májusi válaszról szóló nyilatkozata, s még aznap lefolytatták az általános vitát, de ismét elhalasztották a végszavazást.

A dohányzás kiskereskedelméről szóló tervezet állami monopóliummá tenné a cigarettaárusítást, dohányárut csak erre kialakított dohányboltban lehetne árulni.

dohány traffik
Kapcsolódó cikkek