Viktor Janukovics ukrán elnök Dmitro Firtas milliárdos üzletembert nevezte ki az állami politikára nagy befolyással bíró Nemzeti Háromoldalú Szociális és Gazdasági Tanács elnökévé, írja a Kyiv Post.

 Firtas a közép-ázsiai gáz ukrajnai, majd európai exportjával alapozta meg hatalmas vagyonát. Az orosz Gazprom mellett résztulajdonosa volt az adott gázüzletet monopolizált RosUkrEnergónak. A közvetítő társaságot azonban 2009-ben Julija Timosenko akkori ukrán miniszterelnök kizárta az ország gázellátásából, és kiszorított az országon keresztüli tranzitból is. Ugyanebben az évben Firtas elveszítette a magyar EMFESZ Kft. fölötti ellenőrzését is, emlékeztet az ukrán internetes lap.

Ám 2010-ben, Janukovics elnökké választásával Timosenkót hét év börtönre ítélték az ország érdeke elleninek mondott gázmegállapodásért Firtas pályája pedig felívelt: ő lett az Ukrán Munkaadók Szövetségének elnöke, megvett számos ukrán vegyipari társaságot, kibővítette a titánüzletben lévő érdekeltségeit, megszerezte a megromlott pénzügyi helyzetű Nadra Bankot, állítólag még az ország regionális benzinkút hálózataiban is komoly tulajdonhányada van. Ukrajna legnagyobb, egyetlen személyhez köthető foglalkoztatójaként tartják számon. Formálisan egyébként már az EMFESZ-t is visszakapta, a Fővárosi Ítélőtábla ugyanis semmisnek mondta a kft. eladását, döntését pedig nemrég megerősítette a Kúria.