Cégvilág

Távmunka bármikor, felhők között

A távmunka és a felhőalapú alkalmazások ötvözetéből új megoldás van kialakulóban a vállalatok szűkülő forrásainak hatékony hasznosítására: ez a crowdsourcing.

Az IT-szektor gyors reakciója révén a válságban villámgyorsan megjelennek olyan innovációk, amelyek a nehéz üzleti környezetben is képesek erre – írja a profession.hu portál. A munkavégzés a crowdsourcing esetében otthonról, az interneten keresztül történik, a munkavállalók számára szabad időbeosztásban, kötelezettségvállalásuk összesen egy-egy részfeladat elvégzésére szól. A crowdsourcing rendkívüli hatékonyságát a munkavégzés teljes körű automatizálása teszi lehetővé, kezdve a munka felosztásától a több ezer, otthonról dolgozó munkavállaló koordinálásán át a munkavégzés minőségének biztosításáig.

Az automatizált crowdsourcing rendszer ennek köszönhetően képes 100 ezer kérdőív egy napon belüli begépelésére, óránkénti egymillió karakterleütés kapacitásra, általánosságban pedig egyheti munka elvégzésére akár egyetlen éjszaka alatt. A felhasználási lehetőségek folyamatosan bővülnek, bár már most is igen széles skálán mozognak. Már jelenleg is sikeresen alkalmazzák ezt a produktív munkamódszert kézzel írt űrlapok gépelésére, digitalizálására, telefonos kutatások elvégzésére, adattisztításra, adatbázis-építésre vagy az időközben a válság hatására előtérbe került call center és ügyfélszolgálati feladatokra, valamint érdemes kiemelni az ipari vagy közterület-figyelő kamerák képének emberi intelligenciát igénylő feldolgozását.

A rendszer szinte korlátlan mennyiségű munka befogadására és annak hatékony elvégzésére alkalmas, hiszen csupán Magyarországon több mint 5,5 millió lakos használja az internetet napi rendszerességgel, tehát csak elképzelni lehet azt a sokmilliós, távmunkába – azaz crowdsourcingba – bevonható tömeget, amely világszerte a számítógépek előtt várakozik.

távmunka crowdsourcing felhő
Kapcsolódó cikkek