Cégvilág

Terjeszkedik a Libri

Az augusztusban indult könyvkiadó tulajdonrészt szerzett a Helikon Kiadóban és nyit gyerekkönyvek felé.

A Libri Könyvkiadó Kft. megalakulását augusztus elején jelentette be Balogh Ákos, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. tulajdonosa, Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely Kft. tulajdonosa és Sárközy Bence, a Magvető Könyvkiadó Kft. leköszönt főszerkesztője. Akkor még főleg a Nyitott Könyvműhely átalakítását hangsúlyozták, de sejteni lehetett, hogy a háttérben a második legnagyobb könyvpiaci szereplővel, a Libri Könyvkereskedelmi Kft-vel, nem állnak meg egy kiadónál. 

„Tavaly körülbelül 200 millió forint árbevétele volt a cégnek, amit úgy értünk el, hogy évente sikerült megduplázni a könyveink számát. Ahhoz, hogy a növekedés ütemét tartani tudjuk, szükség volt a fejlesztésre" - mondta augusztusban Halmos Ádám a jogelődről, hozzátéve, hogy a szépirodalmi, tényirodalmi és szórakoztató könyveket kínáló új kiadó “nyilván számíthat a Libri Kereskedelmi Kft. kiemelt figyelmére”. Arra a kérdésre, hogy miért épp a könyvpiac drasztikus visszaesésének évében – amikor a jövő sem kecsegtetett fellendüléssel – indították el a vállalkozást, a cég vezetői azt felelték, hogy hisznek abban, hogy a szépirodalom is lehet nyereséges ágazat.

A könyvszakma jövőjét illetően Halmos egyszerre optimista és realista: egyrészt hisz abban, hogy eladható kiadványokkal fel lehet építeni egy, az Alexandra-birodalommal is versenyképes kiadócsoportot, másrészt látja, hogy a könyvpiac évek óta tartó koncentrációja felgyorsult a válság hatására. „A torta szűkül, de nekünk most megvan a lehetőségünk, hogy egy nagyobb szeletet hasítsunk ki” -  fogalmazott. „Kiadóként nem csak várnunk kell arra, hogy a tökéletes könyv az ölünkbe hulljon, hanem folyamatosan keresnünk kell az új szerzőket, új témákat” – tette hozzá.  

A Libri emellett lendületesen terjeszkedik a piacon: tulajdonrészt vásároltak, és ezzel átvették az irányítást a patinás Helikon Kiadó fölött, valamint bejelentették, hogy elindul a Kolibri Kiadó, ami a gyerekkönyvekért lesz felelős. A Helikon Kiadónál nem terveznek profilváltást, csupán erősíteni szeretnénk a már meglévőt, azaz továbbra is a szépirodalom, a társadalomtudományok, valamint a politikatudomány lesz a meghatározó az értékrendjében konzervatív kiadónál. Úgy tűnik, az albumok iránti kereslet visszaesése miatt ezen nagy költséggel készülő, szép kiállítású könyvek lesznek a váltás vesztesei, igaz, egyelőre csak “óvatos üzletpolitikát” ígért a cégvezető.

További részletek a mai Világgazdaságban

Libri könyvpiac helikon halmos ádám Balogh Ákos magvető kiadó
Kapcsolódó cikkek