Cégvilág

Újra felfedezhetik Magyarországot az ingatlanbefektetők

2011-ben a befektetők által Európában elköltött pénz elérte a 110 milliárd eurót; ez az összeg 7 százalékkal több, mint a 2010-es, 104 milliárd eurós teljes volumen. A tavalyi év visszaállította az európai befektetési piacot a válság előtti 2008-as szinthez, de még így is messze alulmúlja a „boldog békeidős” 130 milliárd eurós átlagot – írja elemzésében a DTZ.

A legjobban teljesítő piacok Németország, Franciaország és Nagy-Britannia voltak, bár a kelet-európai régió fő országainak befektetési volumene csökkent az utolsó negyedévben az előzőhöz képest, a teljes 2011-es tranzakciós szint így is felülmúlta a 2010-es évet. Lengyelország, Csehország és Magyarország összesítve megduplázta a tavalyelőtti forgalmat. Az idei évre valamivel borúlátóbb a DTZ; az elhúzódó gazdasági- és pénzügyi válság okozta bizonytalanság miatt 107 milliárd euró teljes befektetési volument jósol az ingatlantanácsadó. Befektetési környezet és idei kilátások: nem lesz jelentős változás idén sem

2011-ben túlsúlyban voltak a belföldi befektetők a regionális befektetőkkel szemben, előbbiek részesedése a teljes befektetési volumenből elérte a 65 százalékot, ami valamivel meghaladja a 2008 óta tartó éves 63 százalékos átlagot. Az európai regionális befektetők aktivitása csökkent tavaly év végén, míg az Európán kívüli regionális befektetők többet költöttek év végén, mint ősszel. Aktívak voltak a tengerentúli és az ázsiai befektetők; többségük azonban kizárólag a legfejlettebb piacok; Nagy-Britannia, Franciaország és Németország iránt érdeklődött.
 
 A befektetők kedvence az irodák; egy bizonytalan piaci környezetben ez az ingatlantípus tűnik a legbiztonságosabbnak számukra. Tavaly év végén 15 milliárd eurót fektettek be ebbe a szegmensbe, ez hattal több, mint az őszi hónapokban. Erős a befektetők érdeklődése a kiskereskedelmi ingatlanok iránt, 9 milliárd eurót fektettek be év végén, ezek közül döntően bevásárlóközpontokba. Problémát jelent azonban, hogy kevés a jó minőségű és eladó ingatlan.

A magyar piac legnagyobb hiányossága továbbra is, hogy kevés a központi fekvésű „prime” ingatlan és még kevesebb, amely ezek közül értékesítendő. Továbbá az eladói és vevői árelképzelések még mindig nincsenek összhangban: sok olyan érdeklődő is megjelent a piacon, akik 8 százalék feletti hozammal vennének irodaingatlant, ugyanakkor, kevesen vannak azon eladók, akik ilyen alacsony áron hajlandóak lennének el is adni. Ennek következtében ténylegesen csak egy-két ’A’ kategóriás ingatlan van értékesítési stádiumban.

A bérbeadás nehézsége és a beszűkült pénzügyi források miatt a legnehezebb az üres és a fejlesztés alatt álló ingatlanok értékesítése. Általánosságban, minden ingatlanszegmensre igaz, hogy a korábbi évekhez képest tovább tart a befektetési tranzakció lezárása, leginkább a hosszabb due diligence időszak és az elhúzódó banki finanszírozási tárgyalások miatt. A kormány bankszektort érintő döntései miatt is a pénzügyi intézetek még óvatosabbak lettek a hitelkihelyezésben, ezáltal az év utolsó harmadában még nehezebb volt finanszírozást találni.
 
2012-ben kiegyensúlyozottabb befektetési piacra számíthatunk; a lengyel és cseh piacok drágulása miatt a befektetők vélhetően újra felveszik Magyarországot a befektetési térképükre. Ugyanakkor, egy hosszútávon megnyugtató és kiszámítható gazdaságpolitika, stabilabb európai és magyarországi gazdasági kilátások elengedhetetlenek a dinamikus növekedéshez.

Prime due diligence volumen ingatlan befektető aktivitás DTZ
Kapcsolódó cikkek