Cégvilág

Vágás muszlim rítussal - Sarkozy is beavatkozott a botrányba

Nicolas Sarkozy elnök a Rungis-ben található piac látogatott és cáfolta a szélsőjobboldali Marine Le Pen állításait, miszerint a boltokba kerülő húsok 99 százaléka halal, vagyis a muszlim szabályok szerint vágják le.

Az 1969-ben alapított Rungis a világ legnagyobb, friss árukat értékesítő nyitott piaca, amely csaknem 12 ezer főt alkalmaz. Nicolas Sarkozy azonban nem csak azért tett látogatást itt, hanem azért, mert a helyszínen cáfolta meg Marine Le Pen állítását, miszerint a Franciaországban értékesített húsok szinte mind az iszlám szabályai szerint készültek. A Le Figaro idézte Sarkozyt, aki állította: az országban évente elfogyasztott 200 ezer tonna húsnak mindössze 2,5 százaléka halal vagy kóser.

A halal vágási módszert állatvédelmi szempontok miatt kifogásolják bizonyos szervezetek, amelyek azt állítják, hogy a sokkoló alkalmazása nélküli vágás aránytalan szenvedést okoz az állatoknak. Az iszlám törvényei szerint az állatokat egy rendkívül éles késsel, egyetlen, egészen a gerincig ható vágással kell levágni úgy, hogy az azonnali halálhoz vezessen és az állat teljes mértékben kivérezzen. A halal húsok a továbbiakban sem érintkezhetnek nem halal termékekkel, a leírás nagyrészt megfelel a kóser vágás követelményeinek. Egyrészt vitatott, hogy ez a módszer valóban több szenvedést okoz-e, mint az elektromos árammal történő letaglózás, másrészt a brit állatvédő szervezet, az RSPCA adatai szerint a szigetországban halalként eladott húsok 90 százaléka ugyanúgy sokkolós vágásból származott, mint a többi.

iszlám Sarkozy vágás halal muszlim
Kapcsolódó cikkek