Cégvilág

Világrekorder bányászati fúzió a láthatáron

A világ legnagyobb nyersanyag-kereskedő cége, a Glencore és az Xstrata bányászati konszern 90 milliárd dollár összegű fúzióra készül.

A Glencore International 41 milliárd dollárt kínál az Xstrata részvényeiért, ezzel a világ eddigi legnagyobb bányászati felvásárlását kezdeményezve. A Glencore által kínált ár az Xstrata papírjainak elmúlt húsz napban mért átlagos árfolyamához képest 17 százalékos prémiumot jelent, a tavalyi évben a bányászati felvásárlások esetében az árprémium átlaga a Bloomberg szerint 23 százalék volt. A Glencore Xstrata International Plc. néven induló új vállalatból az Xstrata részvényesei 45 százalékot birtokolnának.

A Glencore már most is egyharmados tulajdoni részesedéssel az Xstrata legnagyobb egyedi részvényese. Ha a két cég összeolvadna, az iparág negyedik legnagyobb csoportjává válnának. James Moore, a londoni FastMarkets ágazati elemzője szerint, ha a tárgyalások eredménnyel végződnek, az új vállalat piaci kapitalizációja 106,5 milliárd dollár körül lesz. A világ legnagyobb bányaipari vállalata, az Anglo-Australian BHP Billiton piaci kapitalizációja 203 milliárd dollár.

A tervek szerint az egyesült konszernt Mick Davis, az Xstrata feje vezetné, míg Ivan Glasenberg, a Glencore menedzsere vezérhelyettes és elnök lenne. Davis számításai szerint a szinergiák segítségével 500-600 millió dolláros megtakarítás érhető el. Az Xstrata vezetője úgy véli, hogy a fő nyereséget az jelentené, ha cégét integrálnák a Glencore marketing és kereskedési rendszerében. A konglomerátum ezzel egyrészt az előállítástól az értékesítésig gyűjthet nyereséget, másrészt – véli Davis – a piacon eddig nem látott rugalmassággal rendelkezne.

De a fúziós tervet jelentős csapás érte, miután a bányacsoport legnagyobb független részvényesei közül kettő jelezte, hogy szerintük a feltételek "egyértelműen alulértékelik" az Xstratát. A Standard Life, amely 63,6 millió részvénnyel, azaz a részvények 1,92 százalékával rendelkezik az Xstratában nyilatkozatot adott ki arról, hogy szembeszegül azokkal az együttes feltételekkel, amelyeket a bányászati csoport elnök-vezérigazgatója: Mick Davis és a Glencore javasolt. A Schroders Plc. szintén közölte, hogy nem támogatja a tervet, mivel az Xstrata részvényeseit nem kezeli egyenlő félként a megállapodás.

 

fúzió bánya bányászat Xstrata Glencore
Kapcsolódó cikkek