Cégvilág

Az újraegyesítés óta nem látott jókedv a német kkv-k körében

A német kis- és közepes méretű vállalatok ez év elején olyan pozitívan ítélik meg a saját gazdasági helyzetüket, mint a német újraegyesítés óta eddig soha.

Ez tűnik ki a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségéhez (DIHK) tartozó regionális kamarák által több mint 20 ezer németországi kkv körében végzett felmérés eredményéből. A legfeljebb 500 főt foglalkoztató cégek körében végzett tanulmány megerősíti, hogy a német gazdasági helyzet pozitív alakulásából mindenekelőtt a szolgáltatók és a fogyasztási cikkeket gyártók profitálnak. Ám az ipari területen működő kkv-k is további növekedésre számítanak.

A DIHK erre az évre 200 ezer új munkahely létesítésével számol a kkv-k területén. A törékeny európai politikai keretfeltételek azonban elbizonytalanítják a vállalatokat. A kkv-k számára az energia- és a nyersanyagárak alakulása jelenti a legnagyobb kockázatot - hívta fel a figyelmet Hans Heinricht Driftmann, a DIHK elnöke. Ezen kívül a szakemberhiány is egyre több német kkv számára jelent problémát. Driftmann egyúttal szorgalmazta az adórendszer javítását és egyszerűsítését, a bürokrácia további leépítését. 

Németország DIHK felmérés német kamara kkv
Kapcsolódó cikkek