Cégvilág

Csak ha előre fizetnek, akkor kapnak gyógyszert a kórházak

Ha előre fizetnek vagy ha életmentő készítményre van szükségük – csak ebben a két esetben szállít ezentúl a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedő, a Hungaropharma azokba a kórházakba, amelyek nem rendezik adósságaikat. A cég vezérigazgatója, Feller Antal arról is beszélt a Világgazdaságnak, hogy a patikák jövedelmezőségét nem lehet a nagykereskedők kárára növelni.

Felülvizsgálja együttműködését a kórházakkal a legnagyobb kórházi gyógyszerbeszállító, a Hungaropharma – közölte lapunkkal a cég vezérigazgatója. Feller Antal elmondta: a döntést azért kellett meghozniuk, mert kórházi kinnlevőségeik annak ellenére nem csökkentek lényegesen, hogy az egészségügyi intézmények éppen adósságaik rendezésére kaptak a múlt év végén 27,5 milliárd forintot. A pénznek azonban még március közepéig is csak egy csekély része jelent meg a beszállítók számláin.

„Nagyon távol vagyunk attól, hogy összes tartozásukat rendezzék a kórházak” – jelentette ki Feller Antal. Sőt, a vészforgatókönyvek szerint a mintegy 10 milliárdos, csak a gyógyszer-nagykereskedők felé fennálló akár még emelkedhet is, ha a kórházátszervezések nyomán a ma még fizetőképes intézmények helyzete megváltozik.

Mindeközben az üzemanyagár emelkedése miatt növekednek a nagykereskedők szállítási költségei, a gyógyszergyárakat érintő megszorítások hozzájuk is begyűrűznek, a Széll Kálmán-terv közvetlen hatásaként – elsősorban a gyógyszerárak csökkentése és a támogatásátsorolások miatti forgalom-visszaesés következtében – jelentősen csökken a fedezetük, jövedelmezőségük. Mindezek miatt egyre nehezebben tudják finanszírozni a kórházi kinnléevőségeiket.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

gyógyszer előre fizet üzemanyagár kórház fizetőképes
Kapcsolódó cikkek