Cégvilág

Gyógyszerek nyomott áron

Nemcsak tápszereket, de prosztatabetegségre és vércukorszint-szabályozásra szolgáló készítményeket is kivontak az év eleje óta a gyógyszergyártók Magyarországról a kényszerű árcsökkentés miatt.

A 376 milliárd forintos gyógyszerkasszából 23 milliárd forintot költött tavaly az egészségbiztosító a koleszterincsökkentők támogatására. Ez az összeg az idén egészen biztosan csökkenni fog, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számításai szerint akár 10-14 milliárd forinttal is, miután a gyártókat az árak mérséklésére kényszerítette az egészségügyi kormányzat.

Ám ami az egészségbiztosítónak és a betegnek is kedvező, az egyes cégek számára túl van a tűréshatáron. A kényszerű árcsökkentés miatt ugyanis több koleszterincsökkentő havi adagjához is hozzá lehet jutni már 100 forint alatt, ez még akkor is rendkívül alacsony termelői árat jelent, ha ezeket az orvosságokat 80 százalékos támogatással lehet kiváltani. Ilyen nyomott áron már nemhogy nem éri meg, de egyenesen veszteséges egyes gyártók számára a magyarországi forgalmazás – mondta a Világgazdaságnak a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének főtitkára. Ilku Lívia szerint több cég is elgondolkodik most a hogyan továbbon, és nem zárható ki, hogy ugyanúgy döntenek majd, mint akik a közelmúltban tápszerek, prosztatabetegségre vagy vércukorszint szabályozására szolgáló készítmények esetében döntöttek úgy, hogy kivonják azokat a magyar piacról.
A hosszú távra szóló döntésre az is hatással lehet, hogy éppen a koleszterincsökkentők esetében áprilistól az orvosok nem írhatnak fel konkrét gyógyszert, csak a hatóanyagot jelölhetik meg a recepteken. Jelenleg 24 cég összesen 138 koleszterincsökkentője van forgalomban, ezek 42 márkanéven futnak, és ötféle hatóanyagot tartalmaznak. Ezek egyike szerepelhet hamarosan már csak a recepteken, emellett a dózist, a kiszerelést és a gyógyszerformát – pirula, kapszula, oldat – írhatják elő az orvosok. A beteg számára ezen információk alapján kell választási lehetőségeket felajánlania a patikusnak.
A dolog itt a gyógyszerészek számára is kezd érdekessé válni: a patikus ugyanis az árrésbevétel miatt abban érdekelt, hogy drágább orvosságot vegyen a beteg, a kormányzat azonban az olcsó készítmények promotálásában kívánja érdekeltté tenni a gyógyszerészeket.
Az ösztönzőrendszerben az első háromnegyed évre 2,7 milliárd forintot kapnak a gyógyszertárak. Ez várhatóan csak részben pótolja majd a bevételkiesést – mondta lapunknak a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke. Hankó Zoltán arra a felvetésre is reagált, amely szerint az orvoslátogatók utáni gyógyszergyári befizetések drasztikus emelése, valamint a hatóanyag-alapú gyógyszerfelírás együttesen a gyógyszerészek felé tolja majd el a gyógyszeripari marketingtevékenységet. Az MGYK elnöke szerint reális ez a várakozás, de legfeljebb az arányok módosulásáról lehet szó, hiszen a gyógyszerek többségét még mindig az orvosok írják fel. Az, hogy a gyógyszercégek számára fontosabbak lesznek a patikusok, a gyógyszertárak számára mindenképpen előnyös lehet, ha az kedvezményekben nyilvánul meg.

Vakrepülés

A gyógyszerkasszát érintő megszorítások sorában tavaly nyár óta él az úgynevezett vaklicit intézménye. Ez a fogalom azt a szó szerinti vakrepülést takarja, amelynek során a támogatás elnyeréséhez úgy kell árcsökkentő ajánlatot tenniük a gyógyszercégeknek, hogy ahhoz semmilyen támpontot nem kapnak. Azon túl persze, hogy alapvető elvárás egy alacsonyabb ár megjelölése. A referencia az ily módon meghatározott legolcsóbb termék lesz, és támogatást csak olyan további készítmények kaphatnak, amelyek annál legfeljebb öt százalékkal drágábbak. Úgy tudjuk, a koleszterincsökkentők esetében volt olyan cég, amelyik több mint 50 százalékos árcsökkentést is felajánlott.




Haiman Éva Vakrepülés A gyógyszerkasszát érintő megszorítások sorában tavaly nyár óta él az úgynevezett vaklicit intézménye. Ez a fogalom azt a szó szerinti vakrepülést takarja, amelynek során a támogatás elnyeréséhez úgy kell árcsökkentő ajánlatot tenniük a gyógyszercégeknek, hogy ahhoz semmilyen támpontot nem kapnak. Azon túl persze, hogy alapvető elvárás egy alacsonyabb ár megjelölése. A referencia az ily módon meghatározott legolcsóbb termék lesz, és támogatást csak olyan további készítmények kaphatnak, amelyek annál legfeljebb öt százalékkal drágábbak. Úgy tudjuk, a koleszterincsökkentők esetében volt olyan cég, amelyik több mint 50 százalékos árcsökkentést is felajánlott. Divat vagy szükséges rossz? Csaknem 8 millió doboz koleszterincsökkentőt vásároltak támogatással a magyarok tavaly a patikákban. Kutatások kimutatták: a magas koleszterinszintet csökkentő készítmények folyamatos alkalmazása mérsékli a kórházi kezelés gyakoriságát és ezáltal az egészségügyi költségeket is. Amerikai szakemberek pedig vizsgálatokkal igazolták, hogy a „rossz” LDL koleszterin szintjének csökkentése esetén a szívinfarktus vagy a szélütés sokkal ritkábban fordul elő. Vagyis ugyanarra a következtetésre jutottak: érdemes költeni a sztatinokra, mert azzal sokkal drágább kezelések előzhetők meg. -->

gyógyszer koleszterin patika
Kapcsolódó cikkek