Cégvilág

Kiválasztottak az építőiparban

A tavaly év eleje óta kihirdetett építőipari közbeszerzések közül a legnagyobb sem érte el a tízmilliárd forintot. A győzelemhez az esetek többségében az „összességében legjobb” ajánlatot kellett benyújtani.

A Magyar Közút Zrt. által kiírt, közel 10 milliárd forint értékű felújítási munkákkal lehetett megnyerni az elmúlt 15 hónapban a legnagyobb összegű építőipari tárgyú közbeszerzést. A közbeszerzés-online.hu által összeállított listát, amelyen a 2011 elejétől az idén márciusig kihirdetett eredményeket foglalja össze, az itt győztes Colas Út Zrt., a Strabag tulajdonában lévő Magyar Aszfalt Kft. és a Közgép–Euraszfalt–Swietelsky konzorcium vezeti. A rangsorban 28 egymilliárd forintnál nagyobb megbízás szerepel, a századik még meghaladja a félmilliárd forintot. Figyelembe kell venni mindazonáltal, hogy több olyan projekt van, amelynek egyes részeit külön-külön pályáztatták, így a vizsgált időszakban megítélt összeg kisebb a teljes költségnél.

A száz legnagyobb értékű pályázat több mint negyedének tárgya környezetvédelmi jellegű – jellemzően EU által támogatott – beruházás. A Nyíregyházán és környékén a Ke-Víz 21 Zrt. vezetésével megvalósuló szennyvízelvezetés és -feldolgozás például összesen 13 milliárd forintba kerül – ebből több mint 10 milliárd uniós forrásokból érkezik. A Lajoskomárom–Dég térségben a teljes összeg 3,35 milliárd forint, ennek több mint 80 százaléka uniós forrás.

A Közgép Zrt., amely a Magyar Narancs értesülései szerint 2010 óta már több mint 200 milliárd forint értékben nyert közpénzből megrendelést, értelemszerűen az építők toplistáján is gyakori szereplő, a Laki Épületszobrász Kft.-vel, a Swietelskyvel, valamint a Colas és a Strabag cégeivel egyetemben.

A 100-as toplistán négy kórházfelújítás szerepel, köztük két egymilliárd forint feletti projekt: a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház korszerűsítését a Hunép Zrt. és az Imola Konstrukt Kft. végezte, a szekszárdi Balassa János Kórház felújítási munkáival pedig a Laki Épületszobrászt bízták meg. A sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban a Strabag-MML, a szolnoki MÁV-kórházban Bau Vertikal dolgozhatott.

A Terézvárosi Vagyonkezelő által kiírt (lakó és vegyes rendeltetésű épületeken építési, helyreállítási, és általános javítási munkálatok végzése) keretmegállapodások érdekessége, hogy a nyertesek között két egyéni vállalkozóval is találkozhatunk, aki egymaga összesen több mint egymilliárd forint értékben nyert megbízást. Félmilliárd forint feletti megbízást nyert a Háromhalom Kft. is, amely Az 1910-es Nagy Magyarországot bemutató skanzen kialakítása Mórahalmon I. ütem című, a Bornemzet Kereskedelmi és Szolgáltató Nonprofit Kft. által meghirdetett tenderen lett a befutó.

A 100-as toplistán szereplő pályázatok közül a legjobb ár 15 esetben volt kritérium, 85 alkalommal az „összességében a legjobb pályázattal” lehetett nyerni.

Kapcsolódó cikkek