Cégvilág

Megnyerte a kormány az egészségügyieket

Nemcsak hogy elfogadja, de az egészségügyiek szempontjából az elmúlt évtized legjelentősebb kormányzati döntésének tartja a Magyar Rezidens Szövetség az orvosok és nővérek szerdán bejelentett béremelését.

 Papp Magor, a bérharcot tavaly elindított szervezet elnöke bejelentette: bizalmat szavaznak a kormánynak, és megsemmisítik az összegyűlt több mint 2500 felmondólevelet. Bár Papp Magor sem titkolta, hogy a rezidensek és a szervezet partnereként fellépett Magyar Orvosok Szövetsége tagjai között nem aratott osztatlan tetszést a kormány ígérete, bíznak abban, hogy a fizetések ez évi növelése egy hosszabb távú bérrendezési folyamat első lépése.

Csak így érhető el ugyanis, hogy megállítsák az orvosok és a szakdolgozók elvándorlását. Ezért – tette hozzá – továbbra sem tekintenek el eredeti követeléseik teljesítésétől, de időt adnak annak teljesítésére. A Rezidens Szövetség elvárása az, hogy a pályakezdő orvosok bére nettó 200 ezer, a fiatal szakorvosoké 300 ezer forintra emelkedjen.

A tiltakozó akció motorját képező rezidenseket azzal nyerte meg a kormány, hogy differenciáltan adta a béremelést, a legtöbbet éppen a legalacsonyabb jövedelmű orvosoknak. Ezzel az öszszes fiatal doktor részesül a bruttó 66 ezer forintos emelésben, amelynek nyomán a kezdő orvosok jelenlegi nettó 90 ezer forintos fizetése nettó 42-50 ezer forinttal is emelkedhet. A KSH legfrissebb adatai szerint egyébként a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete januárban 219 100 forint, míg az egészségügyieké mindössze 162 536 forint volt. A kettő között 56 564 forint a különbség.

Inog az alap

A béremelés egyik alapvető forrásául megjelölt népegészségügyi termékadóból egyelőre kevesebb pénz folyt be a tervezettnél. A chipsadó az első két hónapban 2,6 milliárd forintot hozott, ami 3,5 százalékkal marad el a tervezettől. A 2012-es költségvetés összesen 20 milliárd forint bevételt irányoz elő a népegészségügyi termékadóból, ebből 15 milliárdot szánnak az egészségügyiek bérének emelésére.

A bevételelmaradás azért is problémás, mert a kórházakban a kötelező minimálbér- és bérminimum-emelésnek és a bérkompenzációnak sincs meg a fedezete.

A bevételelmaradás azért is problémás, mert a kórházakban a kötelező minimálbér- és bérminimum-emelésnek és a bérkompenzációnak sincs meg a fedezete. -->

béremelés Papp Magor rezidenc egészségügy
Kapcsolódó cikkek