Cégvilág

Raskó: minimális a növénytermesztésben a további növekedés esélye

A tavalyi év kiemelkedő jövedelmet hozott a hazai növénytermesztőknek, az állattenyésztők azonban kifejezetten nehéz helyzetbe kerültek. Az idei év bíztatóbban indul számukra is, ám az agrárium egészét sújthatja az egyre inkább elhúzódó szárazság. A Világgazdaság szakértőket kérdezett arról, milyen évre számítanak az agráriumban.

A növénytermesztés helyzete kedvezőtlenebb lesz az idén, a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal is csökkenhetnek az árak. Az állattenyésztés esetében ez fordítva lehet, így az 2012-ben összességében jobb jövedelmi pozícióba kerülhet a korábbiakhoz képest – véli Raskó György agrárközgazdász.

Szerinte az állattenyésztéssel szemben a hízlalás nem olyan jövedelmező. A tejtermelők helyzete nem fog tovább javulni, de várhatóan megmarad a mostani jó pozíciójuk. Összességében az agrár-GDP legjobb esetben is szinten marad. A növénytermesztés esélye minimális a további növekedésre, de az állati termékek jó szereplése esetén a nulla körüli növekedés elérhető. Mindennek azonban alapfeltétele, hogy egy héten belül jelentős mennyiségű eső essen – véli a szakértő.

Mártonffy Béla, A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: "Tavaly jelentős fagykárral kellett számolnunk, és a coli-botrány is komoly károkat okozott a zöldség- és gyümölcstermesztőknek. Utóbbival idén már nem kell számolnunk, tavaly az árszint és a fogyasztói magatartás is rendeződött."

Hozzátette: az időjárásról idén még korai lenne mit mondani, egyelőre még az átlagosnál melegebb december és január után érkező kemény fagy hatása sem felmérhető, de az ország déli területein emiatt akár nagyobb terméskiesések is várhatóak. A jelenlegi szárazság még elviselhető az ágazat szempontjából, de ha ez elhúzódik, öntözésre lenne szükség, amely csak a termőterület 20 százalékán biztosított." Katasztrofális terméskiesésre nem számítunk így sem, és jó átlagos árszintet várunk" – összegezett a szakértő.

További részletek a pénteki Világgazdaságban

raskó agrágium mezőgazdaság növénytermesztés Mártonffy Béla
Kapcsolódó cikkek