Cégvilág

Tunézia, Egyiptom - Mire számíthatunk a charterpiacon?

Nem indult túl biztatóan a kiutaztatók számára ez az év. A Turizmus Online áttekintette az előző év eredményeit és kitekintést ad a 2012-es évről.

Törökország volt a bizonytalan észak-afrikai helyzet nagy nyertese 2011-ben. Bár a szezon folyamán az arab desztinációk is magukhoz tértek, az utakat sok esetben csak kedvezményes áron lehetett értékesíteni. Így stagnáló utaslétszám mellett csökkenő árbevétel jellemezte a tavalyi charterszezont. A Best Reisen az előző évvel megegyező utaslétszámot realizált, az árbevétel ugyanakkor kissé elmaradt a 2010. évitől - írja a Turizmus Online.

A tunéziai és egyiptomi chartereket két hónapig kénytelen volt az iroda szüneteltetni, majd ezen utazások árait mérsékelni kellett. Ezért a 2011. nyári szezonban a Best Reisen már márciusban elindította törökországi charterjáratát, megteremtve a tunéziai és egyiptomi lemondások miatti átfoglalási lehetőséget. A törökországi utaslétszám növekedett. Az Észak-Afrikába érkező charterek áprilisban indultak újra, s a két hónapos kihagyás ellenére – figyelembe véve azt – nem várt utaslétszámot realizáltak.

Ez Tunézia esetében visszaesést eredményezett, míg Egyiptomban magasabb utaslétszámot jelentett. Szintén növekedés volt tapasztalható Mallorcán és a Kanári-szigeteken. A téli szezon ellenben nem hozta az elvárt utasszámot, Thaiföld esetében az árvíz vetette vissza az

Annak ellenére, hogy a Malév-csőd részben átírta a charternaptárat, az utaztatók a tavalyihoz hasonló nyári szezonra számítanak. Jakócs Áron, a Robinson Tours ügyvezetője úgy véli, az idei charteres szezon a tavalyihoz hasonlóan fog alakulni. A legkeresettebbek véleménye szerint a közepes árkategóriába tartozó nyaralások lesznek, az élen Bulgáriával és Törökországgal. Egyiptom népszerűsége nagyban függ a politikai helyzettől, mondja a Robinson Tours szakembere.

Az OTP Travel 2012 nyárra nem foglalt le charter-repülőjegyeket egyik légitársaságnál sem. Két nyári katalógust ad ki, az elsőben autóbuszos, repülőgépes körutazásokat, magyar idegenvezetővel kísért és egyéni városlátogatásokat és fly and drive programokat kínál. A másik katalógusban észak-görögországi, horvátországi, máltai, olasz és portugál tengerparti üdülések találhatóak. Ezenkívül Bali, Seychelles és Mauritius is megjelenik a katalógusban menetrend szerinti repülőjáratokkal, mondta el a Turizmus Trendnek Lerch Edit az OTP Traveltől.

 

 

charter Tunézia Egyiptom
Kapcsolódó cikkek