Cégvilág

Új informatikai irányító ügynökséget alapított az EU

A holnapi napon Észtország fővárosában, Tallinban felavatásra kerül a nagyméretű uniós informatikai rendszerek irányításával foglalkozó új ügynökség.

A rendezvényen Cecilia Malmström, uniós belügyekért felelős biztos is részt vesz. Az új ügynökség elsődleges feladata, hogy a hét minden napján huszonnégy órában biztosítsa a Vízuminformációs Rendszer (VIS) és az EURODAC működését. Az ügynökség előreláthatóan 2012 decemberétől kezdi meg teljes körű működését.

2013-tól a Schengeni Információs Rendszer második generációjának (SIS II) igazgatása is az ügynökség feladatkörébe tartozik. Az ügynökség felel majd e rendszerek biztonságát érintő területekért, a kommunikációs infrastruktúrához kapcsolódó egyes feladatokért és egyéb tevékenységekért, többek között a megfigyelésért és a jelentéstételért, a statisztikákért és a nemzeti hatóságok képzéséért.

A beindítási szakaszt követően az ügynökség fokozatosan kiépítheti majd azt a szakértelmet és szakismeretet, amivel végső soron kiválósági központtá fejlődhet a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség nagyméretű IT-rendszereinek fejlesztése és igazgatása területén, biztosítva, hogy a rendelkezésre álló legjobb technológiákat és eljárásokat használja. Az ügynökséget a későbbiekben adott esetben felkérhetik e szakpolitikai területtel kapcsolatos egyéb informatikai rendszerek kifejlesztésére és igazgatására is.

 

 


 

ügynökség informatikai IT eurodac
Kapcsolódó cikkek