Cégvilág

Volkswagen-vezér: Magas a fizetésem, de nem tehetek róla

Martin Winterkorn, a Volkswagen főnöke "megértéssel" fogadta az eurómilliós fizetését ért kritikát, de hozzátette, hogy javadalmazásáról nem ő, hanem az igazgatótanács dönt.

Winterkorn 2011-re összesen kereken 17 millió euró összegű jövedelmet gyűjtött. Mint mondta, meg tudja érteni, hogy egyesek szerint ez túlságosan magas, ám nem ő maga dönt a fizetéséről, hanem a cég felügyelő bizottsága. Ha egy vállalat olyan sikeres, mint a Volkswagen volt az elmúlt években, akkor ennek eredménye egy ilyen magas összeg - hangoztatta Winterkorn az ORF tudósítása szerint.

A 2011-re szóló közel 17,5 millió euró összegű fizetséggel a Volkswagen 64 éves főnöke az élen jár, egyetlen más DAX vállalat főnöke sem keresett ennyit. A német vállalati fizetések listájának második helyén - a Towers Watson vállalati tanácsadó cég adatai szerint - Peter Löscher, a Siemens főnöke szerepel. Az osztrák vezér a múlt évben közel 9,8 millió eurót keresett. Dieter Zetsche, a Daimler főnöke 9,6 millió eurót kapott, Josef Ackermann, a Deutsche Bank távozó elnöke pedig 9,4 millió eurót - tűnik ki a Deutsche Bank kedden nyilvánosságra hozott, a 2011-re vonatkozó üzleti jelentéséből.

A trend Németországban egyértelmű: A konszernfőnökök fizetése évek óta erőteljesen növekszik, még a 2008-as és 2009-es válságévek is csak alig befolyásolták a menedzserek fizetését. Ugyanakkor 2003 és 2011 között a foglalkoztatottak bére általában csak kereken 18 százalékkal emelkedett, ami az inflációtól megtisztítva alig valami.

 

 


 

winterkorn Volkswagen jövedelem fizetés
Kapcsolódó cikkek