Cégvilág

Argentína kontra Nyugat - A Világbank szót emelt az államosítás ellen

A Világbank vezetője szerint Argentína hibásan döntene, ha államosítaná a Repsol spanyol energiaipari cég többségi tulajdonrészét a dél-amerikai ország legnagyobb olaj- és gázipari vállalatában (YPF).

Mint arról beszámoltunk, Cristina Kirchner argentin elnök hétfőn tett javaslatot a spanyol részesedés döntő részének az államosítására. Az YPF 57,4 százaléka a spanyol Repsol tulajdonában van, további 25,5 százaléknyi hányad az argentin Eskenazi családé. A Repsol közlése szerint az argentin kormány 10,5 milliárd dollár érték részvényt sajátított kormány, a hivatalos indoklás szerint azért, mert az YPF vállalat nem termelt kellő mennyiségű olajat.

Antonio Brufau, a Repsol YPF SA elnöke a döntést követően kijelentette: a Cristina Fernandez argentin elnök által végrehajtott lépések törvénytelenek, ezek ellen a cég minden lehetséges úton fellép majd. Brufau hangsúlyozta, hogy a lépéssel Fernandez csak az országban eluralkodó társadalmi és gazdasági válságot próbálja palástolni. Hozzátette, hogy az elnök manipulál, amikor azt állítja, hogy cége nem fektetett eleget a társaságba.

Cristina Kirchner azt szeretné, ha a spanyol hányad 51 százaléka az állam tulajdonába kerülne. Az argentin elképzelés komoly ellenreakciót váltott ki Madrid és Washington részéről, és elítélte a tervet az is.

Nem így Kuba, amelynek a kormánya támogatásáról biztosította az argentin vezetést a tervezett magánosítás kapcsán. A kubai állami televízióban felolvasott kormányközlemény szerint "Kuba szolidáris Argentínával, amelynek természetes joga, hogy maga gyakorolja természeti kincsei feletti ellenőrzést".

Az YPF céget állami vállalatként 1922-ben alapították, és a kilencvenes években privatizálták. 1999-ben a Repsol szerezte meg a YPF 98 százalékát. Az YPF a Repsol becsült olajkészletének negyven százalékát adja, üzemi eredményének pedig a negyedét.

Repsol államosítás Argentína Világbank
Kapcsolódó cikkek