Cégvilág

Audi-próbagyártás Győrben

Már a nyár folyamán megkezdődik annak az Audi A3 modellnek a próbagyártása, amely a jövő év elejétől készül nagy sorozatban. Külön érdekesség, hogy a csak ferde hátú karosszériával készülő A3 új változata, a négyajtós limuzin lesz az új gyár első terméke.

Három hét múlva lesz az Audi épülő járműgyárának bokrétaünnepsége Győrben, de ami az olvasókat talán még ennél is jobban érdekli: már a nyár folyamán megkezdődik annak az Audi A3 modellnek a próbagyártása, amely a jövő év elejétől készül nagy sorozatban. Külön érdekesség, hogy a csak ferde hátú karosszériával készülő A3 új változata, a négyajtós limuzin lesz az új gyár első terméke.
A több mint 900 millió eurós beruházás azonban nem csupán a járműgyár építésére terjed ki.

Ezt megelőzően, május másodikán avatják fel a győri Széchenyi István Egyetemen azt a közös tanszéknek otthont új épületet, amely a város, az egyetem és az Audi Hungaria Motor Kft. (AH) együttes beruházási forrásaiból épült. Az AH és az egyetem közös tanszékén mintegy 500 hallgató tanul, s az új, közel ezer négyzetméteres épületben laborok és motorjárató padok is létesültek.

A járműgyár létesítése az Audi Hungaria Motor Kft. tevékenységi körének egyéb területeken való bővítését is megalapozta. Így például az év végig tervezett 80-ból már 15 mérnököt felvett a cég a most létesülő járműfejlesztő központ. A kétmilliárd forintos költségvetésből jármű-szimulációs berendezéseket vásárolnak, illetve különleges tesztlaborok létesülnek, ahol a mérnökök üzemi körülmények között hajtáslánc- és járművizsgálatokkal, valamint az Audi modellek tartós tesztjével foglalkoznak majd, és a vizsgálatok eredményét a már piacon lévő modellek módosítására is felhasználják.

Május végén lesz az egyébként szervezeti egységként két éve elindított kísérleti motorgyártó központ szintén újonnan létesített épületegyüttesének az átadása. A hárommilliárd forintba került, 8000 négyzetméteres komplexumban az anyacég fejlesztési részlegének megbízásából olyan erőforrások készülnek, amelyek sorozatgyártása a későbbiekben Győrben lesz. A vállalat ugyanis nem csupán az Audi, hanem a Volkswagen konszern többi márkája számára is szállít motorokat, és tavaly 16 új motortípus sorozatgyártását kezdte meg.

Audi próbagyártás Győr A3
Kapcsolódó cikkek