Cégvilág

Nehéz évben javított a Mol

Javította tavalyi eredményét a Mol, a közeli években kutatás-termelés üzletág erősítésére, valamint a finomítás és értékesítés további ésszerűsítésére összpontosít. 45 milliárd forint osztalékot fizet 2011 után.

"Összességében növelte 2011-es eredményét a Mol csoport, amin belül a kutatás és termelés (upstream) üzletág nagyon jól szerepelt, a finomítási és értékesítési (downstream) viszont veszteséges lett" - ismertette a most folyó közgyűlésen Molnár József, a társaság vezérigazgatója.

Az upstream szegmens speciális tételek nélküli üzleti eredménye 16 százalékkal 330 milliárd forintra emelkedett, jórészt a bővülő külföldi termelésnek és az emelkedő nemzetközi jegyzésáraknak köszönhetően. Ugyanakkor 102 milliárd forintra nőtt a Magyarországon fizetendő bányajáradék mértéke.

A downstream eredményeit rontották a felhasználás költségeit növelő olajár, a csökkenő finomítói haszonrés és a finomító-leállások is. Az üzletág félmilliárd forintos veszteséget mutatott ki, üzleti eredménye azonban az INA hozzájárulása és a speciális tételek nélkül viszonylag stabil, 59 milliárd forintos maradt.

A gázszállítás (gáz midstream) szegmens 66 milliárd forintos üzleti eredményt mutatott fel speciális tételek nélkül.

A társaság pénzügyi helyzete stabil maradt Molnár József tájékoztatása szerint, eladósodottsága javult.

A társaság továbbra is kihívásos környezetre számít, ehhez igazítja beruházásait, fejlesztési irányait is. A derecskei árokban tavaly elindított kutatási projekt folytatódik, az első eredmények ígéretesek, de a majdani termelés gazdaságosságára később lehet választ adni. Kedvező esetben 2015-2017-ben indulhat meg a termelés.

A downstream üzletágnál folytatódik a hatékonyságjavítás, a termelésben a legígéretesebb, főként az oroszországi és az iraki területekre összpontosít. Idei beruházásainak mintegy felét az upstream üzletágra szánja. 

A közgyűlés a csoport beszámolját, könyvvizsgálói jelentését, és 45 milliárd forintos fizetésére tett javaslatát elfogadta.
További részletek a holnapi Világgazdaságban

Mol molnár józsef
Kapcsolódó cikkek