Cégvilág

Pletykák az új iPad körül - Jön Jobs mumusa?

Ismét fellángoltak a mini iPad érkezésével kapcsolatos pletykák, ezúttal távol-keleti médiajelentéseknek köszönhetően.

Dél-koreai, kínai és tajvani hírek is terjednek arról, hogy az Apple 7,86 hüvelykes átmérőjű kijelzőket rendelt a beszállító Samsungtól, ez pedig azt jelentheti, hogy Steve Jobs néhai alapító akarata ellenére a cég előrukkol a mini iPaddel. Mint ismeretes, az Apple volt vezére kategorikusan elutasította a kisebb méretű készülék piacra dobását, sőt, azt állította, hogy halálra vannak ítélve azok a cégek, amelyek 10 hüvelyk alatti képernyővel szerelt eszközökkel próbálkoznak.

Az AP összefoglalójában megemlíti, hogy az elképzelés nem feltétlenül igaz, hiszen az Amazon éppen a kisméretű, leegyszerűsített géppel, a Kindle Fire-ral szorongatta meg az Apple-t a táblák piacon. A 200 dolláros készülékből több milliót adott el az elektronikus kereskedelmi portál, amely egyébként 400 dollárért értékesíti az előző iPad verziót is.

Kérdés, hogy az Apple le tud-e gyártani egy kézitáskába való táblát, amelyet haszonnal tud nagy tömegben eladni. Az IHS iSuppli becslése szerint egy 7 hüvelykes gép bekerülési költsége 250 dollár, nem számítva a szabadalmi, fejlesztési és csomagolási költségeket. Ez azt jelenti, hogy az almás vállalatnak 329-349 dollárért kellene forgalmaznia a táblát ahhoz, hogy keressen is rajta. Egy dolog pedig biztos: az Apple semmit nem dob a piacra, amit nem tud haszonnal eladni – szögezi le Rhoda Alexander, az iSuppli szakértője.

A másik próbatétel a szoftverfejlesztés, hiszen a standard iPadre fejlesztette programokat nem lehet változtatás nélkül a kisebb kijelzőre alkalmazni. Igaz persze, hogy a már a piacon lévő, kisebb táblára írt szoftvereket viszont könnyedén telepíthetnék a mini iPadre. Jobs egyik fő kifogás a 7 hüvelykes tábla ellen egyébként az volt, hogy ez a kijelzőméret már nem nyújt megfelelő felhasználói élményt és a tulajdonosok negyedére csiszolják a körmüket, mire áttekintenek egy weboldalt. Azt viszont nem vette számításba, hogy a 3,5 hüvelykes kijelzőjű iPhone esetében ez láthatóan nem okoz gondot.

 

érintőképernyő Apple iPad 7 hüvelykes táblagép
Kapcsolódó cikkek