Cégvilág

Szoftverrel segítik majd a gyógyítást

A máj daganatos megbetegedéseinek diagnózisát, a terápia tervezését és nyomon követését egyszerűsíti majd fejlett orvosi képfeldolgozó technológia alkalmazásával a Szegedi Tudományegyetem és a GE Healthcare üzletága közös kutatási eredménye alapján kifejlesztendő szoftver.

A 221 millió forint összköltségű – 123 millió állami támogatás és 98 millió saját forrás – szegedi kutatás-fejlesztési projekt 2009 áprilisában indult, és el és idén márciusban zárult. A projekt célja olyan új orvosi szoftverek fejlesztése volt, amelyek a széles rétegeket érintő daganatos megbetegedések ha­tékonyabb gyógyítását segítik elő. A szegedi projekt eredményeit hasznosítva indította el egy új klinikai szoftver fejelsztését a GE Healthcare.

A daganatos megbetegedések világszerte a vezető halálokok közé tartoznak, ezen belül a májrák a harmadik leggyakoribb. A KSH adatai szerint a tumoros megbetegedések miatt bekövetkezett halálozás Magyarországon nagyon magas: 2010-ben az összes halálozás több mint negyedéért, 28 százalékáért a rákbetegségek feleltek. Ezzel a rák a második leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri megbetegedések után.

gyógyítás rák Szegedi Tudományegyetem ge healthcare
Kapcsolódó cikkek