A Demján-csoport többségi, pontosan 70 százalékos tulajdont szerzett a magyar tulajdonban lévő Atlasz World Travel Kft.-ben, amely piacvezető a kínai ki- és beutaztatásban – jelentette be Demján Sándor. Az akvizícióval párhuzamosan a csoport a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok erősítésére turisztikai stratégiai megállapodást kötött a pekingi központú China International Travel Service (CITS) turisztikai társasággal, amely már 10 éve partneri viszonyban áll az Atlasszal. Az együttműködés kiemelt célja az, hogy Magyarország a kínai turizmusból megfelelő piaci részesedést szerezzen.

Az aláírás kapcsán Bartha Ferenc, a Demján-csoport elnöke elmondta: a tervek szerint a Demján-csoport vegyes vállalatot hoz létre a CITS-szel. Az együttműködés keretében meg kívánják oldani a közvetlen légi kapcsolatot a kínai városok és Budapest között, illetve a magyar fővárosból történő továbbutazást, és szeretnék elérni, hogy a kínai turisták számára szükséges vízumkiadás gyorsuljon.

Ezzel kapcsolatban Demján Sándor hangsúlyozta: a lehető leghamarabb meg kívánják oldani a közvetlen légi összeköttetést Magyarország és Kína között, mert anélkül az idegenforgalom elképzelhetetlen. A tárgyalások folytatása miatt a bejelentés után azonnal vissza is repült Kínába. Chen Lu, a CITS alelnöke elmondta: a terveik szerint 2015-re a Magyarországra érkező kínai turisták száma eléri az évi 50 ezret a mostani évi 8 ezerrel szemben.