Cégvilág

Adószám a számlán - Enyhítettek az adótörvényen

Több módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlés költségvetési bizottsága az adózást érintő egyes törvények módosításához. Egyebek mellett azt javasolják, hogy a vevő adószámát csak akkor kelljen feltüntetni a számlán, ha annak áfa tartalma eléri a 2 millió forintot.

Az eredeti javaslatban ez a határ 500 ezer forint volt.
A parlament honlapján csütörtökön megjelent módosítások között szerepel az is, hogy a jövőre kötelező összesítő jelentésben se az 500 ezernél, hanem a 2 millió forintnál több áfát tartalmazó számlákat kelljen csak feltüntetni.

Egy másik módosítás alapján a kétszereséig nem kellene szociális hozzájárulási adót fizetniük a rokkant vállalkozóknak.

Egy javaslat a szociális szövetkezet alkalmazottainak nem, csak a tagjainak biztosítaná, hogy az általuk előállított élelmiszerhez adómentesen jussanak hozzá havonta, a minimálbér összegéig.

Az adózás rendjéről szóló jelenlegi törvény megengedi a számla kibocsátójának és a befogadójának is azt, hogy egymásnál ellenőrizzék az áfa befizetésének, illetve visszaigénylésének a tényét. A bizottsági módosítás csak a számla befogadójának tenné az ellenőrzést lehetővé, az indoklás szerint ugyanis a kibocsátói ellenőrzés visszaélésre adhat lehetőséget.

számla adózás adószám minimálbér
Kapcsolódó cikkek