Cégvilág

Az idén még a fejlett országok húzhatják az SaaS-piacot

A korábbi várakozásokat is meghaladó mértékben bővülhet 2012-ben az SaaS (szoftver mint szolgáltatás) piac. A Gartner piackutató legfrissebb előrejelzése szerint a globális értékesítés az idén elérheti a 14,5 milliárd dollárt, ami a tavalyinál közel 18 százalékkal magasabb.

A társaság korábban ennél némileg alacsonyabb forgalmat jósolt: a legutóbbi prognózis 14,3 milliárd dollár volt. A piackutató szerint értékben a legnagyobb növekedést az észak-amerikai régió hozhatja, de komoly bővülést várnak Nyugat-Európában és az ázsiai–csendes-óceáni térségben is. A társaság szinte minden régióban felfelé módosította korábbi előrejelzését: jelenleg erre az évre Észak-Amerikában 9,1 milliárd dolláros értékesítést várnak (szemben a korábbi 8,9 milliárddal), míg az öreg kontinens fejlettebb országaiban akár a 3,2 milliárdot is meghaladhatja az összesített forgalom.

Nyugat-Európában egyéb-ként nem csak a Gartner vár jelentős mértékű fejlődést a következő években, más elemzések is a piac dinamikus bővülését vetítik előre. A Forrester kutatói például úgy számolnak, hogy az három legnagyobb gazdaságában (Németország, Egyesült Királyság és Franciaország) két éven belül a cégek a cégek több mint 40 százaléka vehet igénybe ilyen szolgáltatást a felhőből, márpedig ez az arány tavaly mindössze 25 százalék volt

A legnagyobb kereslet a vállalatok közötti együttműködést támogató szoftverek iránt lehet, de az ügyfélkezelés (CRM) és az emberierőforrás-menedzsment megoldások esetében is egyre elterjedtebb az SaaS.  A Forrester ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyes európai országokra eltérő tendenciák jellemzőek: míg Németországban főleg a költséghatékonyság miatt választják a felhőalapú szolgáltatást a vállalatok, és ennek megfelelően a CRM-megoldások a legkelendőbbek, addig Franciaországban főleg ágazatspecifikus megoldásokat keresnek a vállalatok.

Egyelőre a cégek költési hajlandósága között is mutatkozik különbség a vizsgált országok esetében: az Egyesült Királyságban minden harmadik, míg Németországban csak minden negyedik vállalat tervezi „SaaS-­költségvetésének” bővítését 2012-ben.

SaaS Gartner crm szoftver mint szolgáltatás
Kapcsolódó cikkek