Cégvilág

Egészségbiztosítás: kijátszanák az adófizetést

Egyes brókercégek és kisebb biztosítótársaságok is megpróbálják kijátszani az szja-törvény ez év eleji módosítását, és magán-egészségbiztosításnak álcázva értékesítenek menedzserszűréseket – tudta meg a Világgazdaság.

 2012-től a munkáltatók adó- és járulékmentesen köthetnek dolgozóik javára betegségbiztosítást, miközben a menedzserszűrés továbbra is adóköteles juttatás. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Egészségbiztosítási Tagozatának elnöke azt mondta: miközben a nagy biztosítótársaságok valódi kockázati betegbiztosítási konstrukciókat kínálnak, ezek a cégek úgy nyernek el ügyfeleket, hogy egyszerű menedzserszűrést értékesítenek egészségbiztosításként.

Ezért is üdvözlik a tagozathoz tartozó biztosítótársaságok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állásfoglalásnak is tekinthető tájékoztatóját, amely ezt adóelkerülésnek minősíti – tette hozzá Oláh Attila.
Nemcsak a MABISZ-nál, de a NAV-nál sem vitatták, hogy az egészségbiztosításnak amúgy szerves része lehet a menedzserszűrés. Ám ha egy egészségpénztári konstrukció másról sem szól, vagyis nincs vagy alig van benne valódi kockázatot jelentő esemény, és a biztosítási díj is szinte csak a szűrővizsgálatot fedezi, a munkáltató már jól teszi, ha nem köti meg azt a biztosítást.

Már csak azért is, mert ha kiderül, hogy nem valódi egészségbiztosításra szólt a dolgozó részére megkötött szerződés, akkor az béren kívüli juttatásnak számít, és a munkáltatónak meg kell fizetnie az adót. Sőt munkaviszony esetén ez munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülhet, ezért a munkavállaló is rosszul jár, mert neki is szja-t kell fizetnie. A magán-egészségpénztárak egyébként egyre népszerűbbek: az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya mellett erre áldoz a legtöbb munkáltató.

Egészségbiztosítás NAV mebisz menedzserszűrés
Kapcsolódó cikkek