Cégvilág

Eljött a matuzsálemek kora? - Használtautó-piac most

Hosszú idő után először volt tapasztalható jelentős visszaesés a használtautó piacon, 2012 első negyedévében 11,9 százalékkal kevesebb használt gépkocsit írtak át a tavalyi évhez képest.

Ugyan az autóvásárlás némely adóterhe csökkent az elmúlt időszakban, a számok azt mutatják, hogy az autófenntartás növekvő költségei, valamint a nehéz gazdasági helyzet visszafogta az érdeklődést az autópiac e területén is – írja a Weltauto.

2012 első negyedévében 90 285 gépkocsit írtak át, ami 11,9 százalékkal kevesebb 2011-hez képest. Ennél kisebb arányban csökkent a használtautó kereskedőknél vásárolt gépkocsik száma, idén januártól március végéig 29.894 autót vettek cégektől, ami 7,5 százalékkal kevesebb a tavalyi évhez képest.

A használtautó értékesítések száma ugyan csökkent, ezzel szemben, - ahogy várható volt -, idén több autót hoztak be hazánkba az első három hónapban az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Az mellett az is egyre nagyobb szerepet kap, mivel növekvő számot mutat azoknak a száma, akik külföldre adnak el autókat – mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.

Az üzletkötések során megvásárolt autók több mint 50 százaléka (45.974 darab) tíz évnél idősebb korosztályhoz tartozott, ezzel szemben a négy évesnél fiatalabb használtautók aránya mindössze az öt százalékot érte el.

A különböző kategóriákban változatlanul az alsó-középkategóriájú autókat vásárolták leginkább a magyarok (piaci részesedés: 30 százalék), valamint a kisméretű (piaci részesedés: 27 százalék) és a felső-középkategóriájú gépkocsik (piaci részesedés: 16 százalék) is népszerűek voltak. A márkák szerinti megoszlásban csak kevés autógyártó hozott pozitív értékesítési darabszámot 2011-hez képest. A Fordnak minimálisan, de sikerült felülmúlnia a tavalyi teljesítményét, aminek köszönhetőn a Volkswagent megelőzve fellépett a harmadik helyre. A kiugróan magas, ám a tavalyihoz képest csökkenő értékesítési számokat teljesítő Opelt és Suzukit nem sikerült elmozdítani stabil pozíciójából.

Típusbontásban is a Ford szerepelt jól az első három hónapban, a Focus (2.747 darab) a Volkswagen Golftól (2.633 darab) vette át a harmadik pozíciót. A legkedveltebb továbbra is az Opel Astra (6.935 darab) volt, amely a Suzuki Swiftet (6.122 darab) előzi meg a sorban.


 

használt autó Astra Ford Suzuki Opel weltauto
Kapcsolódó cikkek