Cégvilág

Így fejleszt a győri Audi - Minden a gyárbővítésről

Tíz hónappal az alapkőletételt követően, pénteken tartották az Audi új járműgyárának bokrétaünnepét Győrben. Az épületek már 2011 végére tető alá kerültek, így 2013-ban már 125 000 személygépkocsi hagyhatja el a gyártócsarnokot.

Miután jó ideje folyik a munkatársak felvétele és képzése, az épülő autógyár jelenleg több mint 900 munkatársat foglalkoztat. Azért van rájuk szükség, mert már a nyár folyamán megkezdődik a gyár első modelljének próbagyártása annak érdekében, hogy a  jövő év elejétől indulhasson az eddig csak ferdehátú karosszériával készülő A3 négyajtós limuzin változatának sorozatgyártása.

Frank Dreves, az Audi AG termelésért felelős igazgatótanácsi tagja kijelentette: "A vállalat története mintegy 20 évvel ezelőtt egy kisebb kapacitású motorgyárral kezdődött. Ma pedig a legkorszerűbb gyártástechnológiával ellátott, a teljes gyártási folyamatot lefedő járműgyár épül Győrben, ahol az első negyedévben 522 010 motor készült és 11 253 sportkocsit szereltek össze.

A folyamatban lévő több mint 900 eurós beruházás azonban nem csupán a járműgyár építésére terjed ki. Így például az év végig tervezett 80-ból már 15 mérnököt felvett a cég a most létesülő járműfejlesztő központba. A 2 milliárd forintos költségvetésből jármű-szimulációs berendezéseket vásárolnak, illetve különleges tesztlaborok létesülnek, ahol a mérnökök üzemi körülmények közötti hajtáslánc-és járművizsgálatokkal és az Audi modellek tartóstesztjével foglalkozik majd, és a vizsgálatok eredményét a már piacon lévő modellek módosítására is felhasználják.


 
Május végén lesz az egyébként szervezeti egységként két éve elindított kísérleti motorgyártó központ szintén újonnan létesített épületegyüttesének átadása. A hárommilliárd forintba került, 8 ezer négyzetméteres komplexumban az anyacég fejlesztési részlegének megbízásából olyan erőforrások készülnek, amelyek sorozatgyártására a későbbiekben Győrben kerül sor. A vállalat ugyanis nem csupán az Audi, hanem a Volkswagen konszern többi márkája számára is szállít motorokat és 16 új motortípus sorozatgyártását kezdte meg az elmúlt évben.

gyárbővítés Audi próbagyártás Győr
Kapcsolódó cikkek