Cégvilág

Még mindig akadozik a betegszállítás

A betegszállítások száma 25 százalékkal csökkent, miközben az üresen megtett kilométerek száma legalább 30 százalékkal nőtt, miután május 1-jétől az egész országban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítja a betegszállítást. Holott az átszervezés indoka épp a hatékonyság növelése volt.

A jövő héttől csak akkor mennek el a betegszállítók a betegkért, ha a mentőszolgálattól pontosan kitöltött adatlapot kapnak – mondta a Világgazdaságnak Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke.

A megrendeléseket ugyanis először kézírással jegyzik fel az OMSZ-nál, ez után viszik csak gépre, ami miatt sokszor pontatlanul rögzítik a neveket, címeket. A számítógépes program sem tökéletes, mert ha például két településnek azonos az irányítószáma, akkor automatikusan az ABC-ben előbb állót jelöli meg a beteg lakcímeként.
Az OMSZ-nál jelenleg 20 központban 130-an fogadják a nap 24 órájában az ország minden pontjáról a szállítási igényeket. Nekik kellene a 83, betegszállítással foglalkozó cég, a több tucat egészségügyi intézmény és több száz orvos között koordinálni a betegek mozgatását. Nem véletlen, hogy a vonalak foglaltsága miatt sokszor egyszerűen nem lehet felhívni a betegszállítási megrendelések leadására kijelölt 1820-as számot. Van ugyan weboldal is, amelyen regisztrálhatják magukat az orvosok, és megrendelhetik a betegszállítást, de azt eddig még félszázan sem vették eddig igénybe.

Mindezek miatt előfordul, hogy egyes betegek nem tudnak aznap hazamenni a kórházból, amikor véget ér a kezelésük, mások pedig csak késve jutnak el a szükséges vizsgálatokra, amelyekre esetleg hónapokkal korábban kellett időpontot foglalniuk. A betegszállító cégek anyagilag járnak rosszul, hiszen ők a szállítások után kapják a tb-finanszírozást, ám most jóval rosszabb kihasználtsággal tudnak csak dolgozni.

A betegszállítók egyesülete korábban egy tesztidőszak bevezetését javasolta az átállásra. Szerintük ennek során kiszűrhették volna azokat a hibákat, amelyek most élesben akadályozzák a munkát.

Világgazdaság Online-->

bíró ferenc mentőszolgálat
Kapcsolódó cikkek