Cégvilág

Munkaerő-kölcsönzők: 50 ezer fő veszítheti el az állását

A Munka Törvénykönyvének 2012. július 1-jén hatályosuló négy konkrétan megfogalmazható és újragondolható ponton teszi lehetetlenné a minden érintett által elvárt rugalmasságot a foglalkoztatásban – írja a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ).

A módosítás szerint a határozott idejű munkaszerződés fél éven belül nem hosszabbítható meg.  Ha egy három hónapos szerződés esetén valamilyen – előre nem látható okból – mondjuk két héttel csúszik a kiszállítás, a már betanított embereket el kell küldeni, s helyettük arra a plusz két hétre új munkaerőt kell képezni. Az MMOSZ szerint megállapítható, hogy 2012. július 1-jét követően a határozatlan idejű szerződések kerülnek majd előtérbe. A határozatlan idejű szerződések magukkal hozzák a felmondási tilalmak körét. Új elem a csoportos leépítés. Ennek során kalkulálni kell a 30 nappal korábbi kiértesítéssel és a különböző egyeztetési körökkel.
 
További újdonság a végkielégítés. Eddig nem kellett fizetni, júliustól kell. Ha egy munkavállaló 10-15 munkahelyen is megfordult – amit az atipikus forma lehetővé tesz – mely kölcsönbevevőt terheli ez az összeg?

Emellett a felmondási idő 15 napról 30 napra duplázódik. Már csak matematikailag is lassít (időben éppen dupláz) ez a változás és eltűnik az elvárt rugalmasság.
 
A szervezet leszögezi: jelen gazdasági helyzetben egyetlen kölcsönvevő sem képes tolerálni a fentieket. A határozatlan idejű szerződések nagyobb kockázatot jelentenek majd a kölcsönbeadóknak. Várhatóan elmegy a szféra a szürke irányba, túlzott kockázatot vállal, sokak számára elkerülhetetlen lesz a csőd. Ha nem lesz rugalmas foglalkoztatás, odébb állnak a termelő cégek. Minthogy a termelő cégek nem tervezik felvenni állományba a kölcsönzött munkavállalókat, 50 ezer fővel csökkenhet a foglalkoztatás. A hazai kölcsönző cégek, akik nagy foglalkoztatókként, s kiemelt, ellenőrzött adózókként jelenleg elősegítik a foglalkoztatás bővítését, elveszítik a létjogosultságukat.

munkavállaló munkaerő-kölcsönző csőd mmosz kölcsöndolgozó
Kapcsolódó cikkek