Cégvilág

Ötezer forintnál drágább orvosságoknál a patikai árrés 850 forint

A Világgazdaság úgy tudja, akár már júliustól hatályba léphet az új szabályozás, amely milliárdokkal rendezi át a gyógyszer-kis- és -nagykereskedők árrésbevételeit.

Mert bár mind a gyógyszer-nagykereskedők, mind a patikák megszenvedik a tb-támogatott orvosságok árának a Széll Kálmán Terv nyomán bekövetkezett csökkenését, a patikák jövedelmezőségének biztosítására a kormány az utóbbiaknak látszik kedvezni.
A gyógyszertárak árrésbevételei az év első négy hónapjában átlagosan 10, a támogatott gyógyszerkörben 15 százalékkal estek vissza a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A közfinanszírozott orvosságok értékesítéséből tavaly 51 milliárd forintot realizáltak a gyógyszertárak, vagyis az árréskiesés éves szinten 7–7,5 milliárd forinttal rövidíti meg a gyógyszer-kiskereskedőket – közölte lapunkkal a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Ehhez képest 2,7 milliárd forinttal ösztönzi a kormány a patikusokat az olcsóbb medicinák promotálására – tette hozzá Hankó Zoltán.

A gyógyszer-nagykereskedelmi cégek árrésbevételei megközelítőleg ugyanúgy csökkentek, mint a patikákéi – tudtuk meg a Hungaropharma vezérigazgatójától. Feller Antal ezt értékben 3 milliárd forintra becsüli, amihez éves szinten még ugyanennyi veszteséggel kell számolni, ha – ahogyan tervezik – a nagykereskedelmi árrés 10 százalékát átcsoportosítják a patikákhoz.

Jelenleg a gyógyszerek átlagos nagykereskedelmi árrése 6 százalék, a kiskereskedelmi 14. Az ötezer forintnál drágább orvosságok esetében a patikai árrés 850 forint még az egymillió forintos készítményeknél is, miközben a nagykereskedelmi árrés ezeknél öt százalék. Hogy a drága készítményeknél magasabb árréssel dolgozhassanak a gyógyszertárak, a nagykereskedelmi árrést csökkentenék mintegy 10 százalékkal.

Feller Antal azt mondja: ha tovább csökkentik bevételeiket, a gyógyszer-nagykereskedők meg is szüntethetik a patikáknak adott kedvezményeket. Éves szinten az engedmény 10 milliárd forint, ami több a gyógyszer-kiskereskedelmi szektor 2010-es 7,5 milliárd forintos eredményénél. Szerinte szándék kérdése, hogy a gyógyszerészkamara és a kormány más forrást is találjon a patikáknak. A gyógyszerkassza ez évi 83 milliárd forintos megtakarításának például alig néhány százaléka kellene csak ehhez.

széll kálmán patika
Kapcsolódó cikkek