Cégvilág

"Te melyik celebre hasonlítasz?" - Vírusok a Facebookon

Az ESET összeállította a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amely szerint egy jól ismert trójai ismét helyet szerzett magának a legjobban terjedő vírusok körében.

Mindössze egy hónap pihenőt engedélyezett magának a JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai, mielőtt újra csatlakozott volna a Top 10-ek társaságához. Az ezúttal hetedik helyet birtokló kártevő titokban módosítja a böngészőklienst, és önhatalmúlag átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra. A trójai kódja leggyakrabban különféle weboldalak HTML forrásába kerül beágyazásra.

Már a múlt hónapban sem volt kevés a JavaScriptes kártevők száma, most a korábbi háromhoz képest már négyen szerepelnek a listán.

A mai kártevők már szinte kivétel nélkül a pénzszerzésről szólnak, személyes adatok után kémkednek, jelszavakat és banki azonosítókat lopnak a bűnbandák részére, és ebben a küzdelemben a Mac tulajdonosok sem érezhetik már magukat biztonságban. Bankszámlájuk ugyanolyan vonzó célpont lett, számítógépük bizonyíthatóan alkalmas eszköz a botnetes támadásokhoz. Emiatt a szakemberek azt javasolják, érdemes antivírus programot használniuk már ezen a platformon is.

A blog továbbá beszámolt egy olyan átverésről, amellyel Skype felhasználókat igyekeztek becsapni. A Skype Encryption nevű program a beszélgetéseink titkosítását ígéri ugyan, ám valójában egy hátsó ajtót nyit a rendszeren, és távolról kémkedve irányíthatóvá teszi fertőzött számítógépünket. A számítógépes kérdésekben kicsit járatosabbak már rögtön gyanút foghattak, hiszen tudható, hogy a Skype rendszere már alapból tartalmaz egy AES rendszerű titkosítást, amellyel a hang, videó és szöveges üzeneteket védik a lehallgatástól, így erre az ismeretlen, gyanús forrásból származó letöltésre gyakorlatilag nincs szükség.

Újabban nem telik el egy hónap sem, Facebookos átverés nélkül. Egyrészt "Te melyik celebre hasonlítasz?" címmel tévesztették meg a gyanútlan felhasználókat, továbbá kaphattak figyelmeztető levelet, melyben azt állítják, valamilyen kényes fotó szerepel rólunk a Facebookon. Mindkét esetben érdemes óvatosnak lenni, és legyőzni a kezdeti kíváncsiságot, a kéretlen levelek .ZIP vagy .EXE mellékletei szinte minden esetben valamilyen trójai kártevőt rejtenek.

ESET vírus trójai Facebook
Kapcsolódó cikkek