Cégvilág

A BusinessEurope az EBB-t is bevonná a bankstabilizálásba

Az Európa Tanács június 28-29-i ülésére az EU legnagyobb munkaadói szervezete, a BusinessEurope – melynek hazai tagszervezete a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) – ötpontos javaslatcsomagot állított össze.

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy szükség van egy jól működő bankrendszerre, aminek hiánya jelenleg az egyik legkomolyabb fenyegetést jelenti az európai gazdaság számára. Érdemes megvizsgálnia a döntéshozóknak az euró-kötvények bevezetésének lehetőségét is.

Reformok – A szervezet felhív a közkiadások rendszerének átalakítására és a strukturális reformok beindítására. A közpénzek felhasználásakor prioritások megfogalmazására van szüksége a kormányoknak, ami nagyban segíthet a költségvetési egyensúly elérésében. A passzív pénzügyi támogatás helyett a befektetéseket, beruházásokat ösztönző kiadásokat kell előtérbe helyezniük a nemzeti kormányoknak. A strukturális reformok – adórendszer, egészségügy, nyugdíjrendszer, bérszabályozás kérdése – növelik a produktivitást, és költséghatékonyabbá tehetik az egész rendszert. A rugalmas munkapiaci szabályok kialakítását is folytatni kell, az oktatási rendszereket pedig a cégek munkaerőigényének megfelelően kell átalakítani. 

Magánbefektetések ösztönzése – Az európai vállalatok egyre nehezebben férnek hozzá a tőkéhez. Ezen elsősorban az európai bankszektor stabilizálása segíthet. Az Európai Befektetési Bank (EBB) megerősítésére van szükség, ezen a területen az Unió Strukturális Alapjainak bevonását kell megvizsgálni. Projektkötvényeken keresztül magánbefektetők is bevonhatóak lennének nagyszabású infrastrukturális projektekbe.

Az egységes piac működésének javítása – A támogatóbb üzleti környezet kialakításának további eszköze lehet az integrált és magas minőségű közlekedési és kommunikációs rendszer kiépítése. Az elegendő mennyiségű és megfizethető energiaellátás érdekében pedig további befektetések szükségesek az Unió részéről.

Unión kívüli piacokhoz való hozzáférés segítése – Az uniós cégek számos akadállyal találkoznak ezen a területen. Az Uniónak minden diplomáciai erejét mozgósítania kell annak érdekében, hogy az európai vállalatok hozzáférhessenek ezekhez a piacokhoz.

reform businesseurope költségvetés
Kapcsolódó cikkek