Cégvilág

Lecsapott a RIAA, vége lehet a YouTube-os zenelopásnak

A Recording Industry Association of America (RIAA) felszólította a download.com tulajdonosát, hogy távolítsa el az oldalról azokat a szoftvereket, amelyek segítségével a YoutTube videó aláfestő zenéi konvertálhatóak mp3 fájlokká. Korábban a Google is lépett az ügyben.

Az illegális zenekonvertálás első áldozata a YouTube-MP3.org volt, az oldalt kifejezetten arra létesítették, hogy segítségével a videómegosztón található klipek zenéit menthessék el mp3 fájlként a felhasználók. Két nappal azután, hogy a Google kitiltotta a portált a videómegosztójáról, a RIAA felszólította a download.com-ot, hogy törölje az adatbázisából azokat a szoftvereket, amelyek hasonló funkcióval rendelkeznek.

A YoutTubeDownloader nevű programot mintegy 108 millióan töltötték le az oldalról és az amerikai zeneipari szövetség állítása szerint körülbelül egy éve kérte először az ilyen szoftverek eltávolítását. Az ügyről beszámoló CNET, amely – csakúgy, mint a download.com, a CBS tulajdona – azt írja, hogy az anyacég hivatalosan nem reagált a levélre. De a cégen belül terjedő hírek szerint a CNET álláspontja az, hogy nem az ő hatásköre megítélni, hogy egy szoftvert illegális célokra használnak-e. Ehhez a gyakorlathoz korábban tartotta magát, hiszen a LimeWire nevű fájlmegosztót is csak akkor távolította el a download.com, amikor erre 2010-ben az amerikai szövetségi bíróság felszólította.

Ezt alátámasztja Mark Litvack, az amerikai film szövetség, az MPAA kalózkodás elleni részlegének volt igazgatója is. Szerinte nem valószínű, hogy a RIAA beperelné a CNET-et és nem tud olyan esetről, amikor egy érdekvédelmi szervezet sikeresen perelt volna egy harmadik felet azért, mert az konvertálásra alkalmas szoftvert terjesztett. Ugyanakkor a Santa Clara University high tech jogra szakosodó jogászprofesszora arra figyelmeztet, hogy a vonatkozó szabályozás homályos, a jogtulajdonosok pedig egyre erősebben követelik a szerzői jogsértők megbüntetését. Ebben segíthet nekik az a tény, hogy a jog szerint tilos megkerülni a szerzői jogi törvényt, másrészt az olyan oldalak, mint a CNET nem a felhasználók által szerkesztettek, vagyis nem védi azokat Digital Millennium Copyright Act, amely alapján a szolgáltató nem vonható felelősségre a felhasználók által elkövetett jogsértésért.

zenelopás konvertáló YouTube-MP3.org Google RIAA youtube
Kapcsolódó cikkek