Cégvilág

Nyílik a hazai mobiltárca

Magyarország az elsők között indíthatja el rövidesen az érintésmentes (NFC) mobil technológián alapuló szolgáltatásokat, a kereskedelmi bevezetéshez már minden tényező adott.

A mobiltárca evolúciós ugrást hozhat, nagymértékben visszaszoríthatja a készpénzforgalmat és leegyszerűsítheti a kiskereskedelmi tranzakciókat is – vélik a hazai szakemberek. A különböző hűség- és törzsvásárlói kártyák, jutalompontok és kuponok is különböző alkalmazások formájában költözhetnek be a mobiltelefonokba. A biztonsági elem a SIM kártya, amelyet egyedi, személyes kód véd meg az illetéktelen használattól.

Az érintésmentes tranzakciókra számos egymástól eltérő megoldás létezik, működhet például a SIM kártya mellett a telefonba helyezett SD kártyán is. A Magyar Mobiltárca Szövetség az előbbit támogatja. Idén hozzávetőlegesen 200 millió NFC képes mobiltelefon kerül forgalomba a világon, jövőre pedig ez a mutatószám már a 300 milliót is elérheti. A kritikus tömeg ugyanakkor az elfogadóhelyek oldalán is szükséges ahhoz, hogy a technológiában rejlő hatalmas potenciált a piaci szereplők kihasználhassák – vélik a szakértők.

mobiltárca szövetség mobilpénztárca SIM NFC
Kapcsolódó cikkek