Cégvilág

Tömeges munkanélküliséghez vezet a WHO dohány-javaslata?

A magyar dohánytermelők aggódnak a WHO legutóbbi javaslatai miatt, amelyek drámai hatással lennének a foglalkoztatásra, de nem csökkentenék a dohányfogyasztást.

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Szövetségének (MADOSZ) elnöke aggodalmának adott hangot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének (FCTC) alakulásával kapcsolatban. 2012. novemberében, a dél-koreai Szöulban üléseznek a FCTC tagállamai, hogy többek között ajánlásokat fogalmazzanak meg a dohánytermelés szabályozásával kapcsolatban. Az európai mezőgazdasági szektort képviselő COPA COGECA által nemrégiben nyilvánosságra hozott munkadokumentum alapján Bényei osztja európai kollégái véleményét: a WHO ezúttal átlepte a hatáskörébe tartozó népegészségügyi területet, és legújabb javaslatában agrárszakértelmet igénylő kérdésekbe szól bele, kockára téve ezáltal több millió ember megélhetését világszerte.

A nemrégiben publikált dokumentum egyenesen a dohánytermelés visszaszorítását szorgalmazza. A MADOSZ elnöke példaként említi a WHO azon javaslatait, amelyek megtiltanák a szerződéskötést a dohánytermelők és a felvásárlók között. A javaslat önkényesen korlátozná az egyes államokban a termőterület méretét, és meghatározná az időszakot, melyben a területet művelni lehetne. Ami talán ennél is aggasztóbb – folyatta a termelőket képviselő Bényei Illés –, hogy a WHO beszüntetné azokat a minőségbiztosítási elvárásokat is, amelyek az európai dohány versenyelőnyét adják, és nem kívánja támogatni a dohány alternatív célokra történő felhasználását sem.
 
Bényei szerint ezek a lépések túlzóak és igazságtalanok: ha egy ország mesterségesen betiltja a dohány termelését, egy másik azonnal átveszi a szerepet, hogy kielégítse a megmaradó piaci igényt. Az egészségügyi bürokraták által vizionált hibás elképzelések nem lennének hatással a fogyasztásra és hozzájárulnának a termékek minőségének további romlásához, továbbá rendkívül negatív hatást gyakorolnának a szektor szociális-gazdasági helyzetére.

Bényei Illés egyetért François Vedellel, a 85.000 európai termelőt képviselő UNITAB főtitkárával, aki szerint „ideje visszatérni a gazdasági és szociális realitáshoz.” A MADOSZ kéri a kormányt, hogy a 20 ezer magyar agrárágazatban foglalkoztatott megélhetése érdekében, vegye figyelembe a Vidékfejlesztési Minisztérium valamint az Európai Bizottság álláspontját, és szálljon szembe a WHO globális szabályozási javaslataival az agráriumot érintő kérdésekben.

MADOSZ dohány fctc WHO dohánytermelés
Kapcsolódó cikkek