Cégvilág

Új EU-szabály - Összevethetjük a gáz- és villanyszámlát

A jövőben nem csak a villanyszámlán szerepel majd a fogyasztás kWh-ban, hanem a gázszámlákon is. A várhatóan legkorábban 2014 októberében életbe lépő új uniós szabályozás hatására könnyebben össze lehet majd hasonlítani a gáz- és áramfogyasztást.

Jelenleg az országaiban különböző mértékegységek alapján számolják a földgáz – és az abból származó energia – mennyiségét. A tagállamok számára azonban az országok közötti megkönnyítésére az uniós döntéshozók várhatóan legkorábban 2014 októberétől kötelezővé teszik a kWh használatát.

„A térségben különböző mértékegységeket használnak a gázfogyasztás mérésére. A mértékegységek közti átváltások sok problémát okoznak, csak a tizedestörtek kerekítésén százmilliók múlhatnak egy nagykereskedő esetében. Ezért, bár a szabályozás nem írja elő, hogy az országon belül is kWh-ban számoljuk el a gázfogyasztást, mindenképpen célszerű átállni” – magyarázta Füzi Ákos, az energiapiaci szereplők számára informatikai rendszereket fejlesztő IP Systems ügyvezetője.

 „Szó sincs arról, hogy le kellene cserélni az összes gázórát, azok továbbra is m3-ben mérik majd a gázfogyasztást. Pusztán annyi történik, hogy a számlákon már nem MJ-ban kapjuk meg a fűtőértékkel felszorzott fogyasztásunkat, hanem kWh-ban” – tette hozzá az IP Systems szakembere.

Az átállás tehát a lakossági és egyéb fogyasztók számára nem jelent további költségeket, ugyanakkor könnyebben összehasonlíthatóvá válik a gáz- és áramfogyasztás. Így például a lakossági fogyasztók egyszerűbben dönthetnek arról, hogy milyen fűtési rendszert használjanak, hogyan melegítsék a fürdővizet, vagy mivel főzzenek.

A vállalatok energiagazdálkodása is egyszerűbbé válik. Az energiahatékonyság kérdése az üzemekben is jól nyomon követhető lesz, nem kell a költségadatokat árfolyamhatástól tisztítva visszakonvertálni ahhoz, hogy a két energianem technológiáját összehasonlítsák.

 

villanyóra kwh eu szabály mj gázszámla gézóra
Kapcsolódó cikkek