Cégvilág

Új különadó jönne a spekulációs földre

Progresszív adóztatás segítségével gátolná meg a kormányzat a spekulációs földszerzéseket – derül ki az új földtörvény Vidékfejlesztési Minisztérium által jegyzett koncepciójából.

A társadalmi vitára bocsátott anyag olyan új különadó bevezetését helyezi kilátásba, amely „visszaszorítaná a nem kívánt méretű földbirtokok fennmaradását, és ezzel ösztönözné is a birtokpolitikai céloknak megfelelő birtokméreteken belül maradó, termelési célú földszerzéseket.”
A progresszív adóztatás mikéntjéről, a bevezetni kívánt mérethatárok sávos kialakításáról és a felmerülő adókulcsokról lapunk megkérdezte a Vidékfejlesztési Minisztériumot (VM), és a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM) is, ám egyik szaktárca sem válaszolt lapzártánkig.

A vitaanyag szerint a földtőkéből származó jövedelmet is megadóztatnák. A koncepció külön törvényben szabályozná a földhasználati jog átruházása esetén szerzett tőkejövedelem adózását, és bizonyos értékhatár, valamint meghatározott időtartam alatt az ilyen bevételeket jövedelemadó, vagy társasági hatálya alá vonná. A törvény koncepciója nem zárná ki a földforgalom forgalmi típusú megadóztatását sem.

spekuláció VM adó föld
Kapcsolódó cikkek