Cégvilág

Bebiztosították magukat a patikusok

Nem tartanak jelentős összegű készpénzt a gyógyszertárakban, ráadásul a patikusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, akik bántalmazása az átlagosnál is súlyosabb büntetéssel jár. Ennek ellenére évente 15-20 gyógyszertárat próbálnak meg kirabolni, és néhányan sikerrel is járnak.

„Előzetes letartóztatásba helyezték azt a 44 éves balatonfüredi férfit, aki a gyanú szerint fegyverrel megpróbált kirabolni egy székesfehérvári gyógyszertárat.” „Gyógyszertárat próbált kirabolni egy férfi Győrben, a támadó zsákmány nélkül távozott.”

Két hírrészlet csak az elmúlt két hónapból, amelyek azt bizonyítják, hogy sokan még mindig nem tudják, nem jó üzlet patikát kirabolni. „A gyógyszertárakban nem bonyolítanak nagy pénzforgalmat, hiszen a készítmények jelentős része tb-támogatott, amit pedig a betegek hagynak nálunk naponta, azért meg nem érdemes rablást elkövetni” – indokol a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke.

Hankó Zoltán emellett egy másik fontos szempontra is felhívja a figyelmet: 2011. óta valamennyi egészségügyi dolgozó, így a gyógyszerész és a gyógyszertári asszisztens is közfeladatot ellátó személynek minősül munkavégzése során.

Márpedig a Büntető törvénykönyv külön tényállásként tartalmazza a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak tilalmát, és egyes bűncselekmények súlyosabbnak minősülnek, ha azokat ellenük követik el. Így például azt, aki patikust próbál meg kirabolni, az alapesetben kiróható kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés helyett öttől tíz évig terjedő börtönre is ítélhetik.

Biztos, ami biztos, a patikusokat bebiztosították. Csoportos élet- és balesetbiztosítást kötött nemrégiben mind a 7.700 gyógyszerészkamarai tagjára az MGYK. AZ MKB Általános Biztosító Zrt.-vel és az MKB Életbiztosító Zrt.-vel kötött együttműködési megállapodás értelmében a kamara tagjai kedvező feltételekkel köthetnek szakmai felelősségbiztosítást, s ha emellett a gyógyszertárukra vagyonbiztosítást is kötnek, jelentős, 30 százalékos díjkedvezményben részesülnek.

MKB Életbiztosító gyógyszerészek egészségügy patika biztosítás közfeladat
Kapcsolódó cikkek